En av männen i ”dödsteamet” har dött i en mystisk bilolycka i Riyadh, enligt turkiska medier. Foto: Yasin Akgul/AFP

En av Khashoggis misstänkta mördare död i mystisk olycka

Uppdaterad
Publicerad

En av de 15 män i ”dödsteamet” som misstänks för att ha torterat och mördat journalisten Jamal Khashoggi har dött i en trafikolycka i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, uppger turkiska medier.

Nu spekuleras det i om dödsfallet kan vara ett sätt att skrämma de övriga till tystnad.

En 31-årig, saudisk flygvapenofficer dog i en mystisk bilolycka under onsdagen, uppger den turkiska tidningen Hürriyet. Mannen var en av de 15 agenter som misstänks för att ta torterat och mördat Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.

Inga saudiska medier eller myndigheter har kommenterat dödsfallet, men det spekuleras om att mannens plötsliga död kan vara ett sätt att från saudiskt håll skrämma diplomater och de övriga i dödsteamet till tystnad.

Saudisk journalist död

I Hürriyet hävdar en kolumnist att den saudiske konsuln i Istanbul kan stå näst på tur att tystas. På ljudinspelningen från konsulatet, som den turkiska säkerhetstjänsten säger sig ha lagt beslag på, protesterar konsuln mot behandlingen av Khashoggi. ”Gör det någon annanstans, annars råkar jag illa ut!” ska han ha sagt, och därefter blivit avbruten av en annan röst: ”Håll käften om du vill leva när du kommer hem”.

Saudiarabien ska utreda

Saudiarabien har inte gett vika för anklagelserna om Khashoggis död, och vill inte erkänna att mordet utförts av det saudiska dödsteamet. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varit på snabbvisit i både Saudiarabien och Turkiet.

Hemkommen efter besöken sa Pompeo att USA bör ge Saudiarabien lite mera tid att ge en tydligare bild vad som faktiskt hänt.

Enligt Pompeo har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat att lämna över det befintliga utredningsmaterialet till Saudiarabien. I sin tur har Saudiarabien lovat att genomföra en utförlig utredning, skriver nyhetsbyrån AP.

Vid pressträffen ställdes frågan om varför man ska lita på att den saudiska regimen gör en ärlig utredning. Mike Pompeo svarade att det gjorts ett personligt åtagande till honom, och även till president Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet