Foto: Kevin Lamarque /Reuters / TT

Trump om Mexiko: ”De har fått oss att se löjliga ut”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han haft ett ”vänskapligt samtal” med sin mexikanske kollega. Men han vidhåller att gränsen är för svag och att Mexiko gynnats för mycket av tidigare ledare i Washington.

Mexikos president Enrique Peña Nieto och Donald Trump talades på fredagen vid i telefon, sedan tvisten om Trumps planer på att bygga en gränsmur och låta Mexiko betala för den ansträngt relationerna till bristningsgränsen.

Enligt det mexikanska presidentkansliet kom presidenterna överens om att avstå från offentliga uttalanden om hur muren ska finansieras, och att de ska försöka lösa tvisten genom bilaterala samtal.

USA-val 2016

Donald Trump beskriver det timslånga samtalet som ”vänskapligt” och säger att han har stor respekt för Mexiko. Men han tillägger att Mexiko har dribblat bort USA i förhandlingar med tidigare ledare i Washington, och att han vill omförhandla bland annat handelsavtal.

– De har fått oss att se löjliga ut, säger Trump vid en pressträff i Vita huset enligt Reuters.

Han sade också att ”gränsen är för svag” och att ”droger väller in”.

Ställde in möte

Tidigare på fredagen byggde Trump på retoriken mot grannen i söder genom att twittra att Mexiko ”har utnyttjat USA tillräckligt länge”.

Peña Nieto ställde i torsdags in ett planerat möte med USA:s president, efter att Trump undertecknat en presidentorder om att planeringen av murbygget ska börja omedelbart.

Donald Trump sade också att bygget av muren på gränsen mellan USA och Mexiko ska bekostas av 20-procentiga tullavgifter på varor från grannlandet. Vita huset backade sedan och sade att det var en av många möjligheter.

”Inte förhandlingsbart”

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray kommenterade då att amerikanska konsumenter kommer att drabbas om USA väljer att bekosta murbygget med tullavgifter på varor från Mexiko.

– Om du beskattar exportvaror från Mexiko till USA så kommer du att göra allt från avokado till apparater och platt-tv dyrare, säger Luis Videgaray.

Enligt Videgaray för Mexiko gärna samtal med USA för att upprätthålla en god relation, men kommer inte att betala för muren.

– Det finns saker som vi inte kan förhandla om. Det faktum att det sägs att Mexiko ska betala för muren är något som helt enkelt inte är förhandlingsbart, säger han.

Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet