USA:s president Donald Trump hotar att stänga gränsen mot Mexiko helt om kongressen inte godkänner statlig finansiering av hans murplaner. Foto: Jim Young/Reuters/TT-Paul Ratje /AFP/TT

Trump: Bygg muren – annars stängs gränsen helt

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump hotar med att stänga gränsen mot Mexiko om USA:s kongress inte går med på presidentens krav. Samtidigt ser nedstängningen av delar av statsapparaten ut att fortsätta in i nästa vecka.
”Södra gränsen stängs helt och hållet om de förhindrande Demokraterna inte ger oss pengarna till att färdigställa muren”, skriver Donald Trump på Twitter.

Presidenten skriver på Twitter att han ”kommer bli tvungen att stänga den södra gränsen helt och hållet om de förhindrande Demokraterna inte ger oss pengarna till att färdigställa muren”.

Budgetförhandlingarna i kongressen kommer att återupptas först på onsdag och då kommer nedstängningen av myndigheter att ha varat i tolv dagar.

Trump hävdar att det inte är muren i sig som är det stora hindret.

”Det handlar om att Demokraterna inte vill ge en seger till Donald Trump och Republikanerna”, skriver han.

Pekar på varandra

Medan murbråket är olöst kommer omkring 800 000 statsanställda att stå utan lön, samtidigt som omkring en fjärdedel av den amerikanska statsapparaten står stilla.

För Trump är murbygget en profilfråga och ett vallöfte, även om han till en början hävdade att den mexikanska staten skulle betala för den. Nu när han vill att kongressen ska vika fem miljarder dollar till bygget i budgeten stöter han på patrull, även bland sina egna partikamrater.

Demokraterna säger tvärt nej till att bevilja de fem miljarderna. Partiet står enat mot ”presidentens omoraliska, ineffektiva och dyra mur”, lyder ett uttalande från Nancy Pelosis stab, Demokraternas gruppledare i representanthuset.

”Till Nancy Pelosi och Demokraterna i representanthuset: Inga murpengar, inget avtal”, skriver den Trumplojale republikanske senatorn Lindsey Graham på Twitter.

Toppföreträdare för bägge partier lägger skulden på den andra sidan för att samtalen inte kommer någon vart.

Ekonomiskt efterspel

Om Donald Trump inte får pengar till murbygget och gör verklighet av sitt hot kommer det att få stora ekonomiska konsekvenser, påpekar han i ytterligare inlägg på Twitter.

Relationen med Mexiko kommer att försämras och gå tillbaka till dagarna innan frihandelsavtalet Nafta, skriver Trump, dock utan att nämna att han nyligen skrev under ett nytt avtal med Mexiko och Kanada, USMCA, som ska ersätta Nafta.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador vill inte kommentera utspelen:

– Vi vill inte vara obetänksamma och vi tror inte att vi ska ge oss in i detta, säger han.

Honduras, Guatemala och El Salvador – länder som många människor migrerar från – ”gör inget annat för USA än att ta våra pengar”, skriver Trump vidare, och meddelar att det amerikanska biståndet kommer att dras in helt.

USA har länge gett stort bistånd till de fattiga länderna för att bidra till bland annat demokratisering, utbildning och människorättsarbete. En stor del av det biståndet har dock redan dragits in under innevarande presidentperiod.

Demokrater tar över

Att delar av statsapparaten stängs är inte helt ovanligt kring förhandlingarna om budgeten i USA. Partierna är sällan eniga om innehållet. Men tonläget mellan Demokrater och Republikaner har höjts under Trumps tid i Vita huset, och kommer troligen att höjas än mer när Demokraterna den 3 januari får majoritet i representanthuset som en följd av mellanårsvalen. Republikanerna kommer fortsatt att ha kontrollen i senaten.

Oredan kring budgeten har lett till oro över hur USA:s ekonomi kommer att klara sig nästa år, särskilt mot bakgrund av de senaste dagarnas börsturbulens. Börsen sjönk bland annat efter det att Trump skrev på Twitter att centralbanken Federal Reserve är det enda problemet för den amerikanska ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer