Foto: TT

Trump: CIA:s anklagelser löjliga

Uppdaterad
Publicerad

”Löjligt. Det tror jag inte på.” Så avfärdar USA:s blivande president Donald Trump CIA:s slutsats att Ryssland påverkat resultatet i presidentvalet till hans fördel.

Amerikanska underrättelsetjänsten har tidigare anklagat Ryssland för att graverade e-post läckt från Demokraternas valkampanj. I fredags kom dock federala polisen CIA fram till att syftet med de ryska hackerattackerna dessutom var att hjälpa Republikanernas kandidat att vinna valet.

I en intervju med tv-kanalen Fox tillbakavisar Trump nu slutsatsen och säger att den bara är ett försök av Demokraterna att bortförklara partiets valförlust.

USA-val 2016

I samma intervju, sänd på söndagen, ifrågasätter den tillträdande presidenten också USA:s ”ett Kina”-politik, alltså att Peking-regimen betraktas som den enda kinesiska regeringen.

– Jag vill inte att Kina ska styra över mig, säger Trump.

Frågan väcktes eftersom Trump efter valsegern tog emot ett gratulationssamtal från Taiwans ledare Tsai Ing-Wen. Det var den första kontakten på den nivån mellan USA och Taiwan sedan ”ett Kina”-politiken accepterades 1979.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet