Donald Trump säger att han inte mådde bra när han anlände till sjukhuset efter att ha testat positivt för coronaviruset, men att han mår bättre nu. Foto: Joyce N. Boghosian/TT

Trump: De kommande dagarna är det verkliga testet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han inte mådde bra när han anlände till militärsjukhuset Walter Reed, men att han nu mår mycket bättre.

– Jag vill berätta att jag börjar må bra. De kommande dagarna antar jag är det verkliga testet, säger Donald Trump i en video som publicerats på hans Twitterkonto.

Donald Trump fördes till militärsjukhuset Walter Reed under fredagen, efter att ha testat positivt för coronviruset.

Redan under lördagsförmiddagen, lokal tid, sade Trumps läkare att presidentens tillstånd hade förbättrats och att han talade om att återvända till Vita huset.

Motstridiga bilder

Kort därefter gav istället Vita husets stabschef Mark Meadows, som då bad att om att bli citerad anonymt, en betydligt dystrare bild av läget.

-Presidentens värden under det senaste dygnet har varit mycket oroande och de närmaste 48 timmarna kommer att vara kritiska när det gäller hans vård. Vi är fortfarande inte tydligt på väg mot full återhämtning, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

De oroande värdena uppges främst ha handlat om presidentens blodsyrenivåer.

Enligt The New York Times ska Trump ha blivit ”rasande” på Meadows för hans kommentarer. Bara några timmar senare kovände stabschefen och uppgav för Reuters att Trump mådde ”mycket bra” och att ”läkarna var mycket nöjda med hans värden”.

Hälsade i video

Under lördagskvällen, lokal tid, har presidenten publicerat en video från sjukhuset.

– Jag mådde inte så bra när jag kom hit. Jag mår mycket bättre nu. Vi jobbar hårt för att jag ska komma tillbaka, säger presidenten.

Kommande dagarna viktiga

I videon sitter presidenten vid ett skrivbord inne på militärsjukhuset.

– Jag vill berätta att jag börjar må bra. Man vet aldrig, de kommande dagarna antar jag är det verkliga testet.

Presidenten hälsar att även Melania Trump mår bra. Han tackar också personalen på sjukhuset och de som har skickat lyckönskningar om tillfrisknande.

”Tror jag kommer vara tillbaka snart”

– Jag tror att jag kommer vara tillbaka snart. Jag ser fram emot att avsluta kampanjen på samma sätt som den startade, säger Donald Trump.

I videon försvarar Donald Trump att han inte satte sig i karantän direkt då han fick reda på att personer i hans närhet kunde ha smittats.

– Jag hade inte något val för jag vill inte bara stanna i Vita huset. Man gav mig det alternativet: ”Stanna i Vita huset, lås in dig, åk aldrig därifrån, gå inte ens till ovala rummet. Stanna bara på övervåningen och träffa inte någon, prata inte med folk och få det avklarat”. Men jag kan inte göra så, säger presidenten.

I ett uttalande skriver Vita husets läkare Sean Conley att han är försiktigt optimistisk kring presidentens hälsa, men att Trump ännu inte är utom fara.

Donald Trump har rört sig på sjukhusavdelningen utan problem och har fått en andra dos av det antivirala läkemedlet remdesivir, står det i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.