USA:s president Donald Trump mötte pressen efter att han landat med Air Force One på Joint Base Andrews i Maryland på väg hem från New York. Foto: Jonathan Ernst/TT

”Ni vet vad vi brukade göra på den gamla goda tiden”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har nu även en republikansk politiker ställt sig bakom riksrättprocessen mot Donald Trump. Samtidigt fortsätter presidenten kalla det en häxjakt – och uttrycker sig nu, på en privat tillställning, hotfullt om uppgiftslämnaren.- Ni vet vad vi brukade göra på den gamla goda tiden, säger han.

Donald Trump bad Ukrainas president utreda den demokratiska presidentkandidaten Joe Bidens son. Det framgår tydligt av den utskrift av telefonsamtalet som redan har offentligjorts.

Under torsdagen offentliggjordes den rapport visselblåsaren har lämnat in. Enligt visselblåsaren, som enligt uppgifter till New York Times och Reuters är CIA-agent, har Vita huset försökt gömma undan utskriften av telefonsamtalet i ett slutet datasystem som normalt sett inte används för sådana dokument.

Republikansk guvernör: Utredningen är viktig

Även om det ännu är oklart om Trump, som visselblåsaren påstår, har pressat presidenten med hot om att inte betala ut militärt stöd så växer nu kritiken mot honom.

Phil Scott, republikansk guvernör i Vermont, höll under torsdagen en presskonferens där han ställde sig bakom riksrättsprocessen mot Donald Trump. Han är den första högt uppsatta republikanska politiker som öppet stöttar processen.

Scott säger sig inte vara förvånad över kritiken mot Donald Trump.

– Jag tycker den här utredningen är viktig. Och hur den drivs framåt nu ska baseras på de fakta som kan tas fram, sade han.

Trump: ”En spion”

Samtidigt fortsätter Donald Trump att kalla allting för en häxjakt. Och på en privat tillställning i New York gick han hårt åt uppgiftslämnaren.

Visselblåsaren har fått sina uppgifter från flera olika källor. Och den personen säger sig Trump nu vilja veta vem det är, enligt ett ljudklipp från tillställningen som Los Angeles Times publicerat.

– Jag vill veta vem det är. Vem är personen som gav visselblåsaren informationen? För den personen är närmast en spion, säger han på ljudklippet.

Han fortsätter:

– Ni vet vad vi brukade göra på den gamla goda tiden när vi var smarta? Eller hur? Spioneri och förräderi, vi brukade hantera det lite annorlunda då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.