Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT

Trump-docka eldades upp under brittisk högtid

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis är det Guy Fawkes-dockor som eldas upp den femte november i Storbritannien. Men vissa år får han sällskap. I år var det av Donald Trump som kastades på lågorna.

”Remember, remember the fifth of november” är numera en välkänd fras efter att filmatiseringen av Alan Moores serie ”V for Vendetta” hade premiär för över tio år sedan. Den femte november är nämligen dagen som britterna tänder stora brasor, tänder fyrverkerier och eldar Guy Fawkes-dockor för att fira att han misslyckades att spränga den brittiska parlamentsbyggnaden 1605.

Men ibland är det inte bara Guy Fawkes som kastas på elden. Även Tony Blair, före detta Fifa-chefen Sepp Blatter, Saddam Hussein och cyklisten Lance Armstrong har fått smakat på lågorna. I år var det Donald Trumps tur.

11 meter hög modell

I staden Edenbridge drygt fem mil söder om London placerades en 11 meter hög modell av Trump på det flammande bålet. Skulpturen föreställde Trump iklädd mexikanska brottarshorts med rivalen i Hillary Clinton i ett nacksving.

– Jag tror att han i tysthet skulle vara road, sade Frank Shepherd, som byggt Trumpdockan när han fick frågan om vad presidentkandidaten skulle tycka om sin avbild.

Även på andra platser i England fanns avbilder av Trump som skulle eldas. En knappt timme söder Edenbridge fanns det en modell av Trump när han satt uppe på en gränskontroll till Mexiko, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.