Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent svarar på tre frågor om förtalsdomen mot Donald Trump. Foto: Reuters

Trump döms för förtal efter förnekande av våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump döms till ett miljonskadestånd i en förtalsdom mot en journalist. Journalisten E Jean Carroll stämde expresidenten 2019 sedan han förnekat att han våldtagit henne på 90-talet.

– Han förstörde helt mitt anseende. Jag är här för att få tillbaka mitt goda rykte och för att hindra honom för att fortsätta ljuga om mig, sade den nu 80 år gamla Carroll när hon vittnade under rättegången.

Trump infann sig i rättssalen under rättegångens två sista dagar, på torsdagen för att kort vittna och förklara sig oskyldig. Han säger att han aldrig hört talas om Carroll och att hon hittat på allt för att tjäna pengar på sina memoarer.

Trump ska nu betala drygt 83 miljoner dollar i skadestånd, motvarande nästan 900 miljoner svenska kronor, enligt domen som klubbades i en federal domstolen i New York.

Redan dömd för övergrepp

Domaren har poängterat att juryn ska se förtalsmålet som en separat rättegång, då Trump redan dömts för sexuellt övergrepp.

Trump och Carroll hade ett personligt samtal på varuhuset Bergdorf Goodman i New York någon gång i slutet av 1995 eller i början av 1996. Efter samtalet följde Trump opåkallat efter kvinnan till en provhytt där övergreppet begicks.

En annan domstol har i maj dömt ut ett skadestånd på 5 miljoner dollar för en liknande anklagelse mellan samma parter. Det beslutet har överklagats av Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.