Visa alla (2)

Trump drar sig ur FN:s vapenhandelsfördrag

Publicerad

USA drar sig ur ännu ett internationellt avtal, meddelade president Donald Trump under den amerikanska vapenlobbyn NRA:s årsmöte i Indianapolis. Den här gången gäller det ett FN-avtal kring förbud mot bland annat vapenexport om vapnen riskerar att användas till folkmord eller krigsförbrytelser.

Från talarstolen lät Donald Trump meddela att FN snart kommer att få ett formellt utträde.

– Min administration kommer aldrig godkänna FN:s vapenhandelsfördrag, sade Trump.

Och fortsatte:

– Vi tar nu tillbaka vår underskrift, sade presidenten framför en jublande publik.

Underminerar vapenrätten

NRA har länge opponerat sig mot fördraget som de menar underminerar amerikaners rätt att bära vapen – ett argument som dåvarande presidenten Barack Obama valde att ignorera när han anslöt USA 2013.

Men för Trump, som har talat på NRA:s årsmöte tre år i rad, utgör vapenlobbyn en viktig väljarbas. Organisationen bidrog med över 30 miljoner dollar till hans presidentkampanj inför valet 2016.

På Twitter kallade Trump beslutet för ett försvarande av USA:s  suveränitet eftersom han nu ändrar landets position i frågan.

”Vi kommer aldrig att tillåta utländska byråkrater att trampa på andra tilläggets alla friheter (i vilket Trump syftar på rätten att bära vapen enligt USA:s konstitution)”, twittrade Trump.

Gör armkrok med Syrien och Iran

Reaktionerna från internationella människorättsorganisationer var tydliga.

”USA tar nu armkrok med Iran, Nordkorea och Syrien som inte heller undertecknat det här historiska fördraget, vars enda syfte är att skydda oskyldiga från dödliga vapen”, löd en kommentar från organisationen Oxfams generalsekreterare Abby Maxman.

”Med detta tillkännagivande kommer Trump administrationen öppna upp slussarna igen för vapenförsäljning och försvaga kriterierna för männskliga rättigheter”, kommenterade Adotei Akwei från Amnesty International kvällens besked.

Kritik från demokraterna

Kritik hördes även från demokraterna. Senatorn Bob Menendez skrev på Twitter att det är smärtsamt att än mindre kommer att göras för att förhindra att vapen hamnar i fel händer.

”Detta är ännu ett kortsynt beslut som äventyrar USA:s säkerhet som baseras på falska premisser och smutskastning”, twittrade demokraten Bob Menendez, som är medlem i utskottet för utrikesfrågor i USA:s senat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer