USA:s president Donald Trump möter den nordkoreanske ledaren Kim Jung Un i Vietnamn Foto: AP / TT

Trump: ”En ära att vara här med Kim”

Uppdaterad
Publicerad

Trump och Kim har satt sig ned tillsammans, och talar till ljudet av smattrande kameror.

– Det är en ära att vara här med Kim, och att vara här i Vietnam, säger Trump.

Strax efter klockan 12.30 svensk tid, skakade de två ledarna hand framför ett stort pressuppbåd.

Det är historiens andra toppmöte mellan en amerikansk president och en ledare för diktaturen Nordkorea. Det första ägde rum i Singapore i juni förra året.

Pågår i två dagar

Efter att ha skakat hand och poserat framför kamerorna svarade de båda på ett par frågor från journalisterna.

– Jag är säker på att vi kommer att nå ett resultat som kommer att välkomnas av folket. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställa det, säger Kim Jong-Un, som kommunicerar med Donald Trump med hjälp av en tolk.

– Vårt förra möte var en fantastisk framgång, och jag tror att det här kommer att bli lika bra eller ännu bättre, säger Donald Trump.

Donald Trump och Kim Jong-Un ska hålla ett tjugo minuter långt samtal i enrum, för att sedan äta middag tillsammans med sina respektive delegater.

Inledningsvis var det glada miner när Donald Trump och Kim Jung Un mötte världspressen Foto: Leah Mills, Reuters / TT

Kärnvapen och fred

Under toppmötet, som pågår i två dagar, väntas ledarna bland annat diskutera Nordkoreas kärnvapen och fred på Koreahalvön. Det har också spekulerats i att ett formellt fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea kan komma att undertecknas.

På frågan om Koreakriget kommer få ett formellt avslut svarade den amerikanske presidenten: ”Vi får se”.

Trump beskrev det första mötet som en stor succé och sa under onsdagen att hans förväntningar är att det här mötet ska bli minst lika bra eller bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.