Bara timmar efter att USA lämnat INF-avtalet meddelade Donald Trump att han vill se ett nytt nedrustningsavtal där Kina är inkluderade. Foto: Carolyn Kaster/TT

Trump: Ett nytt kärnvapenavtal bör inkludera Kina

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drog sig USA formellt ut ur kärnvapenavtalet INF, som sedan 1987 inneburit ett förbud mot kort- och medeldistansrobotar för USA och Ryssland. Enligt USA:s president Donald Trump kan det dock bli ett nytt nedrustningsavtal, men då vill han även att Kina inkluderas. Det rapporterar AFP.

– Det skulle vara bra för världen, sa Donald Trump i ett uttalande bara några timmar efter att USA lämnat INF-avtalet.

Enligt Trump har USA fört samtal med både Ryssland och Kina om ett nytt nedrustningsavtal, och om man får tro presidenten ska alla parter visat intresse.

”Ser ganska mörkt ut”

Enligt Magnus Christiansson, forskare på Försvarshögskolan, är det oklart om Kina och Ryssland skulle gå med på ett nytt avtal.

– Det ser ganska mörkt ut. Ryssland har inte något intresse av att stabilisera utvecklingen i Europa. Kineserna har det ganska bra med ett program som ligger lite under radarn, vi vet väldigt lite om det. Varför ska man sätta sig och ha nedrustningsförhandlingar med Donald Trump? Han har ju lämnat ett fungerande avtal med Iran, säger Magnus Christiansson i SVT:s morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.