USA-korrespondent Fouad Youcefi svarade på SVT:s läsares frågor. Foto: SVT

Trump dömd: SVT:s Fouad Youcefi svarade på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har fällts på samtliga 34 åtalspunkter gällande bokföringsbrott. Samtidigt är han mitt uppe i en valkampanj inför höstens presidentval.

Vad kan detta innebära för den amerikanska expresidenten och det kommande valet? SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi svarade på SVT:s läsares frågor.

Trump fälld: Ställ dina frågor till SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi

Nu behöver jag kasta in handduken för den här gången. Min kollega Stefan Åsberg fortsätter att bevaka efterspelet på plats i New York, och även jag följer naturligtvis det som händer i USA. Tack för alla kloka och intressanta frågor!

Hopplös • Givet denna utveckling? Känner du hopp eller förtvivlan inför demokratiska utvecklingen i USA? Vad ger dig hopp?

Jag är oroad över hur båda sidor försöker utmåla varandra i valrörelsen. Båda sidor talar om att USA i praktiken kan upphöra att existera såsom de känner det om den andra kandidaten vinner. Den typen av retorik oroar mig eftersom det finns mängder av exempel i världen på när sådan retorik lett till ännu mer splittring och politiskt våld. Men jag möter också många amerikaner som lyckas se förbi polariseringen, och som bara vill leva sina liv, ta hand om sin familj, och ha det gött.
Jag minns särskilt det här mötet mellan två bästisar, där den ena älskar Donald Trump, och den andra inte står ut med honom.

Adam • Vad är tanken bakom presidentens åtalsimmunitet och makt att kunna benåda sig själv och andra?

Finns det någon kritik i USA mot detta system?

Viss kritik, ja. Men som med mycket annat i USA:s konstitution så ska det väldigt mycket till att förändra. Amerikaner gillar sin konstitution.

Mrc • Hej, varför vågar ingen fråga rakt ut om detta är en politisk dom?

Nu vågade du! Som reporter är jag fel person att svara på det.
Men när jag talar med rättsexperter så är de å ena sidan kritiska till att åklagare blir valda i USA, och att åklagaren i det här fallet Alvin Bragg gått till val bland annat på att han velat sätta dit Donald Trump. Det gör att åtal kan anklagas för att vara politiskt motiverade. Men det är ju inte åklagaren som dömt Trump. Det är en jury med fem kvinnor och sju män som både Trumps advokater och åklagarna accepterat. Och så går det till varje gång någon ställs inför rätta i New York.

Kristian Moller • Hej,

Tror du att Trump kommer att finna tillräckligt många kompetenta ministerkandidater som vågar sätta sin trovärdighet på spel , i händelse han blir vald till USAs näste president? Tack för fantastisk rapportering!

Ja, det tro jag. Trump har många vänner inom och utanför det republikanska partiet. Men ja, han har haft ovanligt många tidigare ministrar som vänt sig emot honom jämfört med andra presidenter.

Kalle • Jag har hört siffror att 67% av republikanska väljare sagt att de inte bryr sig om åtal eller domar. Om han tappar 30 % väljare är hans chanser små. Vet man något om rörelse i dessa siffror, ökar eller minskar de?

Ja det finns lite olika mätningar som visar olika saker, och opinionsmätningar har haft fel förr. Men det finns definitivt en del av de republikanska väljarna som sagt att en dom mot Trump skulle få dem att överväga att inte rösta på honom. Likaså bland oberoende mittenväljare. Frågan är hur många dom är när det väl är dags för val. Just nu tycks taktiken från Trump-lägret vara att skrämma osäkra väljare med vad som skulle hända med USA om Biden blir kvar fyra år till. Biden-lägret gör ungefär samma sak, och mycket tyder på att det är en sådan valrörelse vi kommer att få se.

Olle • Hej Fouad, tack för ditt sympatiska, initierade och engagerade arbete. Kan det bli så att Trump även vid en valseger kommer att avtjäna ett eventuellt fängelsestraff, dvs att USA kommer att styras fr en cell?

Tack själv för att du läser! Mängder av människor fundera just nu på det där. Ingen vet riktigt hur en sådan situation skulle lösas, så vi får väl se om det blir aktuellt.

Yngve • Tror du at detta blir den nya normalen i det polariserade USA, att Republikanarna och Demokraterna forsöker få motkandidatarna fängslade?

De tongångarna hörs definitivt från republikanskt håll just nu, så det finns risk för det, ja.

Brynar • Nu är det alltid osäkert hur mycket man ska lita på undersökningar men beror Trumps ledning i viktiga delstater på att han lockat fler väljare? Eller handlar det mer om att för få har sagt att de ska rösta på Biden?

Jag vet inte riktigt. Men kom ihåg att en av de största utmaningarna för opinionsmätningsföretag är att analysera vilka som INTE svarat på opinionsmätningen, och försöka väga resultatet på ett sätt som återspeglar vilka som kommer rösta i valet.

Kristian • Är någon av de åtalspunkter som Trump kan bli fälld för så pass allvarlig att han rent juridiskt sett inte har möjlighet att bli president?

Nej! Den amerikanska konstitutionen tillåter vem som helst att bli president om man uppfyller kraven om att vara minst 35 år gammal, född i USA, tillbringat minst 14 senaste åren i USA och inte ha genomfört ett uppror mot den amerikanska konstitutionen. Den sistnämnda punkten har varit debatterad med tanke på Trumps roll i stormningen av Capitolium, men han står för närvarande inte åtalad för uppror, och därför borde inte den punkten diskvalificera honom heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Donald Trump

Mer i ämnet