President Donald Trump och den misshandelsanklagade ex-stabssekreteraren Rob Porter. Foto: TT

Trump: ”Folks liv förstörs av rena påståenden”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelser om kvinnomisshandel mot två Vita huset-anställda har väckt uppmärksamhet i USA i veckan. Nu ger sig president Donald Trump in i debatten, och indikerar att det kan röra sig om ogrundade anklagelser.

”Finns det ingen rättssäkerhet längre?”, frågar presidenten på Twitter.

Två Vita huset-anställda män – stabssekreteraren Rob Porter och talskrivaren David Sorensen – anklagas för hustrumisshandel av tre kvinnor de tidigare varit gifta med. I Porters fall ska anklagelserna ha varit kända för Vita huset i flera månader, uppger New York Times.

”Människors liv krossas”

Både Porter och Sorensen lämnade sina befattningar under veckan. President Trump, som i fredags hyllade Porters arbete i samband med dennes avgång, har nu kommenterat anklagelserna på Twitter.

”Människors liv krossas av rena påståenden. Några är sanna och några är osanna. Några är gamla, några är nya. Det finns ingen återhämtning för någon som är falskeligen anklagad – livet och karriären är borta. Finns det ingen rättssäkerhet längre?”, skriver Trump.

Foto: Skärmdump Twitter

Väcker kritik

Uttalandet har väckt kritik bland amerikanska politiker – främst bland demokraterna.

”Titta en gång till på bilderna av Porters ex-frus ansikte efter att han misshandlade henne. Offer förtjänar också rättssäkerhet”, skriver demokraten Ted W. Lieu på Twitter.

– Jag kommer att stå vid deras sida och lita på dem även om inte presidenten gör det, säger den demokratiska Washington-senatorn Patty Murray enligt BBC.

Släckte cigarett på handen

En av Rob Porters ex-fruar uppges ha fått ett besöksförbud upprättat gentemot honom, och en annan har visat fotografier på sig själv med en blåtira som hon hävdar att Porter gav henne under en semester i Italien.

David Sorensens ex-fru har i sin tur hävdat att hon utsatts för både fysisk och emotionell misshandel av honom – bland annat ska han ha kört över hennes fot med bil och släckt en cigarett på hennes hand.

Både Porter och Sorensen förnekar anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.