Donald Trump i samband med att han lämnade Trump towers i New York under onsdagsmorgonen på väg till ett förhör med chefen för delstatens justitiedepartement. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump skulle förhöras om fastighetsaffärer – åberopade femte tillägget

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump utfrågades under ed i New York om sina fastighetsaffärer.

Han valde att tiga.

Trump infann sig till förhöret i New York på onsdagen, i det civilrättsliga fall som handlar om hans verksamhet som fastighetsmogul. Familjebolaget misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

På plats valde Trump att inte svara på frågor, utan hänvisade till den amerikanska grundlagens femte tillägg, det så kallade fifth amendment. Lagen innebär bland annat att en person har rätt att vägra svara på frågor, om svaren kan bli komprometterande.

”Betydande bevis”

Utredningen leds av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James. Hon har sagt sig ha hittat ”betydande bevis” för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, och har undervärderat dem för att sänka skatten.

I maj meddelade Letitia James kontor att utredningen höll på att blir klar och att Donald Trumps vittnesmål var en av de få bitar som saknades

”Största häxjakten”

Trump kallar fallet den största häxjakten i USA:s historia och säger att hans företag och han själv attackeras från alla håll.

I ett uttalande från Donald Trump i samband med utfrågningen hänvisade Trump åter till att utredningen är politiskt motiverad.

”Jag har tidigare frågat mig – varför hänvisa till femte tillägget om du är oskyldig. Nu vet jag svaret på frågan”, skrev Trump i ett uttalande med hänvisning till att familj och vänner pekas ut av advokater, åklagare och medier.

Två av hans vuxna barn, Donald Junior och Ivanka, har vittnat i utredningen de senaste dagarna, enligt uppgifter från personer med insyn i fallet.

Häromdagen gjorde FBI en razzia i Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida i ett helt annat rättsfall där han utreds. Razzian ska enligt sonen Eric Trump ha haft koppling till dokument som hans far tog med sig när han lämnade Vita huset i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.