USA:s president Donald Trump tillsammans med Kinas president Xi Jinping under ett G20-mötet i Osaka i Japan. Foto: Susan Walsh/TT

Trump: Handelsavtal skrivs under 15 januari

Publicerad

Det första steget i USA:s handelsavtal med Kina kommer att undertecknas i Vita huset den 15 januari, meddelar president Donald Trump på Twitter.

Vid ett ”senare datum” kommer Trump att resa till Peking där förhandlingarna om fas 2 i handelssamtalen ska inledas, skriver han.

Det partiella handelsavtalet mellan de båda stormakterna, kallat fas 1, slöts i mitten av december. Trump sade på juldagen att det skulle skrivas under av honom och Kinas president Xi vid en särskild ceremoni, men nu verkar det inte som om Xi kommer att vara på plats i Vita huset. ”Höga representanter för Kina kommer att vara närvarande”, skriver Trump.

Enligt USA innebär det så kallade fas 1-avtalet bland annat att Kina ska göra omfattande köp av amerikanska produkter samt genomföra ospecificerade ”strukturella” förändringar. USA kommer å sin sida att häva nya planerade strafftullar på kinesiska varor.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer har tidigare uppgett att de 25-procentiga tullarna på kinesiska varor för 250 miljarder dollar, som redan har införts, kommer att kvartstå. Tullnivån på övriga aktuella kinesiska varor, värda cirka 120 miljarder dollar, hamnar på 7,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer