Donald Trump och hustrun Melania landar i Saudiarabien. Foto: TT

Trump har inlett första utlandsresan

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har landat med presidentplanet Air Force One i Riyad, för ett två dagar långt besök i den saudiska huvudstaden. Det är hans första utlandsresa som USA:s president och många har höjt på ögonbrynen över att han valde just Saudiarabien som sitt första resmål. Under en välkomstceremoni tilldelades Trump den högsta civila utmärkelsen i Saudiarabien, kung Abdulaziz-medaljen.

Trump kommer att träffa en rad höjdare i det saudiska kungadömet och väntas skriva under vapenavtal till ett värde av 100 miljarder dollar.

Men huvudnumret under besöket är ett anförande om islam som Trump på söndag ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder.

Trumps första utlandsresa

LÄS MER: Analys: Trump lämnar ett kaos bakom sig

Talet blir ”inspirerande men rakt” om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, har den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster sagt inför besöket.

Mjukare retorik mot islam

AP har kommit över ett första utkast till Trumps tal, som bekräftas vara autentiskt av Vita huset.

I utkastet framgår att retoriken gentemot islam mjuknat – ”radikal islamisk terrorism”, en term Trump använt frekvent och tidigare anklagat ex-president Barack Obama och motkandidaten Hillary Clinton för att inte våga använda, nämns inte i talet.

Har ännu inte läst talet

Talet nämner heller inte demokrati och mänskliga rättigheter, enligt AP. Snarare handlar det om fred och stabilitet i mer allmänna termer.

”Detta är inte en strid mellan olika trossystem, sekter eller civilisationer. Det är en strid mellan de som vill utplåna mänskligt liv och de som vill skydda det. Det är en strid mellan gott och ont”, står det i utkastet.

Vita huset poängterar att det rör sig om ett av fem utkast som Trump själv ännu inte läst, och att talet fortfarande håller på att utformas.

LÄS MER: Ryssutredning i USA blir brottsutredning

Donald Trump och hustrun Melania landar i Saudiarabien. Foto: TT

Stora porträtt kantar motorvägarna

Vid 09:30 svensk tid meddelade AP att Trump landat och haft en kort kaffeceremoni med kung Salman i flygplatsterminalen. Därefter fortsatte hans bilkaravan mot hotell Riyadh Ritz Carlton för några timmars vila innan dagens möten.

Porträtt av Trump och kung Salman på stora reklamtavlor kantar Riyads motorvägar, och hotellet är upplyst i rött, vitt och blått. ”Together we prevail” – tillsammans segrar vi – står att läsa på porträtten.

Melania Trump bär inte någon slöja, vilket annars är vanligt bland kvinnliga besökare i Saudiarabien, skriver AP. I januari 2015 kritiserade Donald Trump USA:s dåvarande första dam Michelle Obama på Twitter efter att hon inte burit slöja under ett besök i Saudiarabien med president Barack Obama.

Bilder på Trump och kung Salman pryder stora reklamtavlor i Foto: TT

Donald Trumps schema för dagen inkluderar en välkomstceremoni vid det saudiska hovet, följd av en lunchbankett.

Därefter följer ett möte med kungen, en signeringsceremoni och ett möte med Mohammed bin Salmad, landets ”deputy crown prince” – en speciell befattning i det saudiska kungahuset som kan översättas som biträdande kronprins.

Enligt Reuters har Donald Trump tilldelats kung Abdulaziz-medaljen, Saudiarabiens högsta civila utmärkelse.

Fakta: Donald Trumps resa

Schemat för USA:s presidentpar Donald och Melania Trumps första utlandsresa i ämbetet:

  • 20 maj: Kaffe med Saudiarabiens kung Salman, högtidlig bankett och bilaterala möten med flera medlemmar av kungahuset och det saudiska styret. Undertecknade av avtal rörande ekonomi och säkerhet.
  • 21 maj: Bilaterala möten och ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken. Lunch med ledare från ett 50-tal muslimska länder vid vilken Trump ska hålla ett tal om islam. Invigning av ett nytt center som ska bekämpa radikalisering. Deltagande i ett Twitterforum med unga.
  • 22 maj: Paret Trump reser vidare till Jerusalem. Möten med Israels president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu. Kransnedläggning vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.
  • 23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem.
  • 24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.
  • 25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.
  • 26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.
  • 27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet