President Donald Trump och Melania Trump besöker Den förbjudna staden i Peking. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/TT

Trump har landat i Xi:s Kina

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ett riktigt tungviktsmöte stundar i Peking när Donald Trump möter kinesiske ledaren Xi Jinping. Men frågan är om presidenterna kommer lika bra överens som tidigare? I vågskålen ligger världens viktigaste handelsavtal, och framför allt – det växande hotet från Nordkoreas kärnvapen.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Perfekt blå himmel och väldigt låga halter smog i luften välkomnar den amerikanske presidenten när han i skrivande stund kliver av presidentplanet, med vilket presidentparet lämnade Sydkorea tidigare idag.

Och ”Trumpblå” kan mycket väl bli ett uttryck här i Peking, precis som vid tidigare viktiga händelser när regionen stängt ner många fabriker för att minska föroreningarna tillfälligt.

Själv kanske Trump är mer bekymrad över att han kommer att ha lite svårare att twittra under det tre dagar långa besöket. Twitter är nämligen förbjudet här.

Det är i alla fall budskapet i en skämtsam tweet som cirkulerar i Kina idag, där någon som utger sig för att vara presidenten och skriver att det är ”verkligt dåligt!”

Hela kvarter avstängda i dagar

Till den mer allvarliga fonden under besöket hör ett massivt amerikanskt och kinesiskt säkerhetsuppbåd. Delar av Peking är helt avspärrade inför Donald Trumps ankomst med välbevakad kortege från flygplatsen och genom staden ända fram till Den förbjudna staden.

Vid St Regis hotell mitt i CBD, Central Business District, där presidentparet och deras följe bor sattes stora gröna skärmar upp för flera dagar sedan runt byggnaden, för att hejda all insyn in mot det amerikanska entouraget.

Men många Pekingbor är också omedvetna om presidentbesöket. Särskilt de unga.

– Jag har märkt att det är mer avspärrat än vanligt, men jag visste inte att Trump skulle komma och jag bryr mig inte så mycket om det, säger Huang och skrattar lite generat.

Helt entourage med på resan

Han reser inte själv, Donald Trump. En rad rådgivare och medier är som vanligt med och minst 200 företrädare från olika amerikanska företag och institutioner anländer också till Peking i dag. Presidentplanet väntas landa efter klockan 9 på morgonen svensk tid.

Sen vidtar två dagar med en rad möten mellan statliga aktörer och näringslivet från de båda länderna, i hopp om att sluta hundratals avtal, sammantaget värda många miljarder svenska kronor.

Marknader för miljarder

Kina var USA:s tredje största exportmarknad 2016, efter Kanada och Mexiko, värd 11,8 miljarder dollar. Det är aningen mindre än året tidigare, men 116 procentenheter mer än 2006.

De största handelsvarorna i dag är sädesslag, sojabönor, flygplan, hemelektronik, maskiner och fordon.

– Det här är potentiellt världens viktigaste affärsrelation, och den vill förstås båda parter värna om och utvidga. Men USA och Kina har sina egna intressen att tänka på och det är kniviga förhandlingar, säger Wang Dong, professor i statsvetenskap vid Pekings universitet och generalsekreterare för tankesmedjan Pangoal.

Många hoppas att Trump och Xi ska komma längre än i dag, för att på sikt kunna sluta ett kraftfullt bilateralt affärsavtal länderna emellan. Det beräknas dock ta flera år innan ett sådant är i hamn.

Båda länderna säger sig intresserade av ökad handel, men idag finns det samtidigt en rad handelshinder som båda länder har satt upp som gör affärer komplicerade. Det är framför allt inom servicesektorn som båda parter ser de största möjligheterna till ökad tillväxt, på varandras marknader.

Första statsbesöket i Kina

I Kina har förberedelserna för vad som är den amerikanske presidentens första statsbesök pågått ända sen Donald Trump tog emot president Xi Jinping på Trumps lyxresort Mar a Lago i Palm Beach i Florida i april i år.

Ett möte som då beskrevs som varmt och fyllt av tillförsikt, trots att Donald Trump ägnat mycket av sin valkampanj hösten dessförinnan till att anklaga Kina för än det ena än det andra.

– De verkar verkligen ha personkemi. Det fanns mycket farhågor som inte besannades, bland annat efter att Donald Trump vid något tillfälle kallade Kina för valutamanipulatör.

– Och att den amerikanske presidenten accepterade ett gratulationssamtal från Taiwans nyvalda president Tsai Ing-Wen, med dess mycket komplicerade förhållande till Kina, var en chock i diplomatvärlden, säger Wang Dong.

Frågan är om de båda presidenterna i Kina och USA kan fortsätta bygga sin vänskap vidare nu när artigheterna är över.

Främsta oron gäller Nordkorea

Det är mycket som står på spel just nu. Både för relationen mellan USA och den snabbt växande stormakten Kina, men också för stabiliteten i närområdet här i regionen.

Den främsta oron och stötestenen handlar förstås om det mycket spända läget på Koreahalvön, ivrigt påeldad av den högt uppdrivna krigsretoriken mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Nordkorea har avfyrat över 20 missiler sedan Trump installerades och fler lär följa. Förberedelser för ytterligare tester har siktats i Nordkorea de senaste veckorna, och landets kärnvapenprogram ångar på.

Samtidigt genomför USA allt fler och mer avancerade militärövningar tillsammans med Sydkorea och Japan i området kring Koreahalvön. Och Trump begärde i måndags fyra miljarder dollar i en nödfinansiering för att bygga ut sitt missilförsvarssystem som ska skydda USA mot missilangrepp från Nordkorea.

Så här spänt har läget där inte varit sedan Koreakriget på 50-talet. Ett krig där någon fred aldrig slöts, bara ett vapenstillestånd.

En attack kan bli mycket kostsam

Trump har inte uteslutit att ta till militära alternativ för att stoppa Nordkoreas utveckling av kärnvapen. Men mot bakgrund av alla vapen som redan finns längs gränsen mellan Nord- och Sydkorea och som tillkommit under årtionden, så bedömer de flesta att en militär attack mot Nordkorea skulle kosta hundratusentals civila livet. Både i Nord och Syd.

– President Xi kommer att fortsätta att förklara hur komplicerat säkerhetsläget är för Trump, precis som i Mar a Lago, där Trump sa efter deras samtal att han lärt sig mycket. Kina tror inte att den här konflikten går att lösa med någon annan metod än genom diplomati, säger Wang Dong.

För vissa Pekingbor är Trumps besök intressant och känns viktigt. Många vi talar med säger att det är viktigt att de två ledarna träffas och kan komma överens, både för ekonomin, för världspolitiken och fredens skull.

De flesta är också säkra på att Kina kommer att växa sig större och mäktigare än USA snart.

– Javisst, om 7–8 år kommer Kina att gå om USA som den stora supermakten. Men ordförande Mao sa alltid att vi ska arbeta för att få fler vänner, inte skapa fiender. Det tror jag är lika viktigt nu och i framtiden, säger Huang Hua mitt på storgatan Wangfujing just när det amerikanska planet tar mark i Peking.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.