Donald Trump kritiserade Kina med skarpa ordalag efter beskedet om den nya säkerhetslagen. Foto: Win McNamee/Doug Mills/TT

Trump: ”Hongkong har inte längre ett självstyre”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick inget gehör från de andra EU-länderna om kravet på sanktioner mot Kina. Men i USA reagerade Donald Trump betydligt starkare – och ändrar nu landets relationer med Hongkong.

– Hongkong har inte längre ett självstyre, sade presidenten på en presskonferens på fredagskvällen svensk tid.

I torsdags fick Kinas omstridda säkerhetslag för Hongkong grönt ljus i den kinesiska folkkongressen. Säkerhetslagen ses som ett stort slag mot principen om att Hongkong kan vara delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet.

Lyftes i FN:s säkerhetsråd

Principen slogs fast vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997. Och Storbritannien har också reagerat starkt på beskedet. Tillsammans med USA lyfte de frågan i FN:s säkerhetsråd under fredagen. Men Ryssland och Kina svarade med att i stället peka på de pågående demonstrationerna i Minneapolis.

– Varför ska USA förneka Kina sin rätt att bevara freden i Hongkong medan man själv brutalt skingrar demonstranterna där hemma, sade Dmitrij Poljanskij, Rysslands biträdande FN-ambassadör.

Trump reagerar starkt

Samtidigt sjönk börserna i USA i väntan på hur USA:s president Donald Trump skulle reagera på säkerhetslagen. Oron har varit stor för hur presidentens reaktion skulle påverka relationen mellan USA och Kina.

Och Donald Trump sparade inte krutet när han i skarpa ordalag kritiserade Kina under en presskonferens på fredagskvällen svensk tid.

– De bröt sitt löfte om att säkra Hongkongs självstyre, säger presidenten.

Donald Trump, som väntas utmåla Kina som den stora fienden i höstens valrörelse, gick sedan vidare med att kritisera Kina för alltifrån coronapandemin till företagsspionage.

”En tragedi för människorna”

Som ett direkt svar på säkerhetslagen sade att Trump att han kommer ta bort privilegier som Hongkong tidigare haft i relationen till USA. USA:s reserekommendationer om Hongkong ska ändras för att möta den ”ökade risken för övervakning”. Han planerar också att införa sanktioner mot myndighetspersoner i staden som varit delaktiga i beslutet. Exakt vilka personer han syftar på säger han inte.

– Det Kina har gjort är en tragedi för människorna i Hongkong, Kina och i världen, sade Donald Trump.

I EU var tonen inte lika hård. Sverige var, efter krav från oppositionen, ensamma om att begära att EU skulle gå fram med sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.