Under tisdagen var det våldsamt vid USA:s ambassad i Irak. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Trump hotar Iran: Kommer få betala ett högt pris

Uppdaterad
Publicerad

USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad stormades på nyårsafton. USA kommer nu skicka 750 soldater till Mellanöstern och president Trump hotar Iran, som han håller ansvarig för attacken.

Nyårsafton blev våldsam då USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad attackerades. Demonstranter ska ha kastat vattenflaskor och stenar och säkerhetskameror förstördes.

En stund senare hördes skottlossning och sirener. Proiranska milismedlemmar ska då ha lyckats bryta sig in på ambassaden. En huvudingång bröts upp och en reception sattes i brand, skriver nyhetsbyrån AP.

750 soldater till Mellanöstern

Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, och USA flög snabbt in marinkårssoldater till ambassaden. Nu meddelar försvarshögkvarteret Pentagon att 750 soldater skickas till Mellanöstern som svar på det. Soldaterna har redan lämnat USA och är på väg mot Kuwait.

Trump hotar Iran

Tisdagens stormning inträffade efter att de sörjande hållit begravningar för de som omkom i flygattacken mot de proiranska milismedlemmarna i Irak och Syrien i söndags. Attackerna riktades mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna. Minst 25 personer dog och 55 skadades.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken, och menar att priset är högt om någon amerikan dödas.

”De kommer att betala ett högt pris! Det här är ingen varning, det är ett hot. Gott nytt år”, skriver Trump på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.