Foto: TT/Skärmdump

Trump hotar riva upp Kuba-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen på Kuba har beordrats till landssorg efter ex-diktatorn Fidel Castros död. Samtidigt meddelar USA:s blivande president Donald Trump att han planerar att riva upp Obamas policy och återinföra blockaden mot den kommunistiska diktaturen.

På måndagen, två dygn efter att han twittrat ”Fidel Castro är död!”, skriver USA:s tillträdande president att han tänker bryta ingångna handelsöverenskommelser mellan länderna. I alla fall om ”Kuba visar sig vara ovilligt att göra överenskommelsen bättre för det kubanska folket, det kubansk/amerikanska och hela USA”.

Frige politiska fångar

Exakt vad Trump menar med tweeten är ännu oklart, men han sätter minst sagt tryck på ledarna i Havanna. Trumps stabschef Reince Priebus sade redan på söndagen att Kubas ledning måste tillåta större religions- och ekonomisk frihet för sin befolkning. Han krävde även att politiska fångar måste friges för att inte den nya administrationen i Vita Huset ska frysa de diplomatiska förbindelserna och återinföra handelsrestriktionerna mot Kuba.

Stora investeringar

Samtidigt menar flera amerikanska ekonomiska bedömare, bland annat Wall Street Journal, att Castros död har ökat trycket på Trump att behålla Obamas generösa Kubapolicy. De senaste året har bland annat de dagliga flygförbindelserna mellan länderna återupptagits, och amerikanska hotellkedjor och andra företag har gjort eller planerar att göra stora investeringar i den karibiska önationen.

Vallöfte

Relativt sent under valrörelsen sade Trump att han var beredd att backa från Obamas generösa Kuba-politik. Orsaken sades bland annat vara oro för bristande religionsfrihet i den kommunistiska diktaturen.

Det var i decembar 2014 som president Barack Obama överraskande beslutade att efter drygt 50 år lätta på handelsembargot och återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Kuba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet