President Donald Trump i välkomstceremonin i Riyad. Foto: TT

Trump till Israel i dag – har lovat ”ordna fred”

Uppdaterad
Publicerad

Kan den oförutsägbare Donald Trump på något oväntat vis få liv i fredsprocessen i Mellanösternkonflikten? En antydan till svar kanske kommer nu när USA:s president besöker israeliska och palestinska toppledare.

Efter sitt uppmärksammade tal i Riyad om kampen mot den islamistiska terrorismen inleder Trump på måndagen sitt besök i Israel.

Dit reser ingen amerikansk president utan att ha pluggat in kärnfrågorna i den till synes olösliga Mellanösternkonflikten: Säkerhet, gränser, bosättningar, flyktingar och Jerusalems status.

Trumps första utlandsresa

LÄS MER: Trump höll tal till muslimska ledare

Trump ska ha möten med president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ambassaden kvar

En belastning för Trump är hans tal om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket vore oerhört provocerande för en rad länder i regionen.

– Det förefaller som att han har svängt i den frågan. Enligt uppgifter i israelisk press de senaste dagarna tyder allt på att det inte blir en ambassadflytt, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet, till TT.

– Men man vet inte med Trump, allting kan hända.

LÄS MER: TV: Här dansar Trump traditionell saudisk dans

Jämför med Reagan

På tisdag träffar amerikanen palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem.

– Det är mycket möjligt att han kan få i gång fredsförhandlingarna igen, säger Anders Persson som tror att Trump håller på att ”koka ihop” en regional fredsstrategi.

– Trump är annorlunda. Jag vill jämföra honom med Ronald Reagan. Trump utstrålar gränslös optimism, har ett utanför boxen-tänkande i en kombination av lite galenskap. Det hade Reagan också och de egenskaperna hjälpte honom att besegra Sovjetunionen och få slut på det kalla kriget.

– Trump ses i Mellanöstern som en ledare med mycket stark personlighet och handlingskraft, trots allt som strular för honom på hemmaplan i USA.

När palistiniernas president tidigare i maj besökte Vita huset lovade Trump att ordna fred i Mellanöstern.

– Vi vill skapa fred mellan Israel och palestinierna. Vi ska ordna det, sade Trump, utan att avslöja hur han tänkt sig att lyckas där en rad företrädare i Vita huset gått bet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet