Foto: TT

Trump i nytt blåsväder för davidsstjärna

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Donald Trump stött sig med många judar i USA sedan han retweetade en bild från en antisemitisk rasistisk sajt. Bilden anklagade Hillary Clinton för att vara den mest korrumperade politikern någonsin – och i bilden hade man lagt vad man kan tolka som en judisk stjärna, Davidsstjärnan.

Det var en bild på Clinton, en massa hundradollarsedlar och i en sextaggig stjärna utpekades hon som korrumperad.

Bilden låg inte ute länge, Trump-kampanjen tog bort den i lördags. Men vägrade först att överhuvudtaget kommentera det inträffade.

USA-val 2016

Trumpsidan vägrade senare att erkänna vad kritiker hävdade: Att bilden först publicerades på en rasistisk sajt som gjort sig känd för antisemitiska angrepp.

Antisemitisk

Den var inte skapad av Trumpkampanjen och den hade inte en antisemitisk sajt som källa, enligt Daniel Scavino, Trumps chef för sociala medier i enkommentar på måndagskvällen.

En twitter-användare som regelbundet publicerar antimuslimska och antisemitiska meddelanden förklarade dock att hon eller han först publicerat bilden den 15 juni.

Trump har inte bett om ursäkt. Han anklagade istället Clinton-sidan för ”falska attacker”. Och ansåg att beskyllningarna om antisemitism var löjliga.

Reagerade starkt

Enligt Trumpsidan skulle det vara en sheriffstjärna vilken kunde associera till pengar och korruption. Men han gick inte in på bildens ursprung från en antisemitisk sida.

Organisationen Anti-Defamation League som motarbetar antisemitisk hets reagerade starkt på bilden. Ordföranden för organisationen, Jonathan Greenblatt, sade att Trump måste erkänna att man tweetade en bild med tydliga antisemitiska undertoner.

– Det är på tiden att Trump utan reservationer tar avstånd från de hatfyllda extremister som cirklar runt hans kampanj och fördömer antisemitism, fördomar och hat.

– Vi har varit bekymrade för tonen i hans kampanj de senaste sex månaderna, sade Greenblatt, bland annat till CNN.

Rasister stöder Trump

Trumpkampanjen tog som sagt bort den ursprungliga bilden snabbt och ersatte stjärnan med en cirkelrund platta, men har inte erkänt något misstag eller löfte om att undersöka omständigheterna runt tweeten.

Vita rasister – så kallade supremacister – har uttalat sitt stöd till Trump. Den förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke uttalade sitt stöd och först vägrade Trump att betacka sig för stödet. Duke har spritt en rad antisemitiska konspirationsteorier.

Det handlar inte bara om Davidsstjärnan. Det finns många Trump-kritiker som menar att Trump har ett konstigt förhållande till staten Israel.

Försökte rätta till

I februari sade han att han ville inta ”en neutral position” i förhållandet mellan Israel och palestinierna. Det är ett uppseendeväckande uttalande från en presidentkandidat eftersom USA:s position är ytterst Israel-vänlig.

Hillary Clinton anses vara mycket Israel-vänlig och Trump försökte en månad senare rätta till klavertrampet. Han talade på den pro-israeliska lobbygruppen AIPAC:s kongress och sade då att han älskade Israel.

Trump hänvisar till att hans svärson Jared Kushner kommer från en ansedd judisk familj. Kushner tillhör Trumps närmaste rådgivare och har främst som uppgift att förbättra Trumps förhållande till etablissemanget i huvudstaden Washington.  

Det hör till saken att demokraterna har ett bättre stöd bland de judiska väljarna. Det är en viktig väljargrupp som bara omfattar ett par procent av väljarkåren, men den är viktig eftersom röstdeltagandet är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet