Fastighetsmiljardären Donald Trump. Foto: TT

Trump: Deportera alla papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Om republikanen Donald Trump blir vald till president tänker han se till att alla papperslösa migranter deporteras från USA.

– Vi ska hålla i hop familjerna, men de måste lämna (landet), säger den omstridde fastighetsmiljardären till tv-bolaget NBC news program ”Meet the press” i ett utdrag som sändes på lördagen.

På frågan om vad som ska hända med papperslösa som kanske inte har någonstans att ta vägen, svarar Trump:

– Vi kommer att arbeta med dem. De måste resa . . . antingen har vi ett land eller så har vi det inte.

Satsar miljard

Trump gör också klart att om det blir nödvändigt kan han tänka sig att satsa 1 miljard dollar (kring 8,4 miljarder kronor) på sin valkampanj.

– De säger att jag tjänar 400 miljoner dollar (3,4 miljarder kronor) om året. Så vad spelar det för roll egentligen? säger Trump i samband med ett valmöte i Iowa.

Leder

Opinionsmätningar visar att miljardären leder bland de republikanska kandidaterna, trots att han gjort en rad kontroversiella uttalanden om bland annat migranter och kvinnor.

Det finns uppskattningsvis cirka 11 miljoner papperslösa migranter i USA. Trump har tidigare beskrivit vissa av dem som kommit över gränsen från Mexiko som ”våldtäktsmän” och ”kriminella”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.