Militärbasen Guantanamo är inte ett alternativ, menar Trump. Foto: Carolyn Kaster/AP

Trump: Kan tvingas släppa IS-terrorister till Europa

Publicerad

IS-terrorister som sitter fängslade i Syrien måste frivilligt tas emot av länderna varifrån de kom, annars hotar USA:s president Donald Trump med att de kommer släppas fria. Men enligt inrikesminister Mikael Damberg är det inte aktuellt att de som rest från Sverige hämtas hit. – Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister.

När Donald Trump under onsdagen talade med reportrar utanför Vita Huset sa han att USA redan varit tydligt med att andra länder måste handskas med de terrorister som nu hålls av allierade till USA, enligt CNN.

– USA kommer inte sätta dem på Guantánamo i 50 år och betala för det, säger Donald Trump enligt tv-bolaget.

CNN skriver att det är en viss förändring mot hur Trump agerade i januari, när han i ett tal till nationen sa att IS-fångar ”i många fall” skulle hamna på det ökanda fånglägret Guantánamo.

Hotar med att släppa dem

Trump upprepade också sitt tidigare hot om att han kan tvingas ”släppa” IS-terrorister till deras europeiska länder.

– Jag kommer inte ha något annat val än att släppa in dem i länderna varifrån de kom, vilket är Tyskland, Frankrike och andra platser.

På frågan om huruvida de europeiska länderna har fått någon ”deadline” så svarade Trump att länderna själva vet när det är, utan att precisera sig närmare.

Damberg (S): Kommer inte hämtas hem

Trumps uttalande är i allra högsta grad även en uppmaning till Sverige, varifrån flera hundra män och kvinnor rest för att ansluta sig till IS.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger inrikesminister Mikael Damberg (S) att ”Sveriges position ligger fast”, och att man inte är skyldiga att hämta hem svenskar som rest för att strida med IS.

”Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister till Sverige.”, skriver han.

I stället ska fokus ligga på att de ställs inför rätta, allra helst på plats i Syrien eller Irak, menar Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.