Donald Trump utanför Vita huset under söndagen. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump: Khashoggis död är utredd

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump tänker inte låta FBI undersöka mordet på journalisten Jamal Khashoggi. USA:s president säger i en tv-intervju att fallet redan har utretts och att det skulle kunna äventyra Saudiarabiens löfte att köpa vapen av USA.

Under förra veckan gick FN ut med en rapport om mordet på Jamal Khashoggi – journalisten som försvann vid ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Enligt rapporten finns det ”trovärdiga bevis” bakom anklagelserna att högt uppsatta saudiska tjänstemän, inklusive kronprinsen, bär ansvaret för mordet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. FN:s utredare Agnès Callamard efterfrågade samtidigt vidare utredningar av anklagelserna.

Trump: ”Har utretts av 'alla'”

Men USA:s president menar att mordet redan är utrett. I NBC:s program ”Meet the press” säger Trump att han inte tänker låta FBI utreda fallet.

– Jag tycker att det har blivit grundligt utrett, säger Donald Trump. När han får frågan om vem som har undersökt mordet svarar han:

– Av alla. Jag har sett så många olika rapporter.

”Ta deras pengar”

Donald Trump menar att en utredning skulle kunna äventyra USA:s vapenförsäljning till Saudiarabien, skriver The Guardian.

– Ta deras pengar, ta deras pengar, säger Trump om den omtalade vapenaffären i ”Meet the press” under söndagen.

USA:s senat röstade förra veckan för att blockera Trumps planer på försäljningen, men Trump väntas lägga ett veto mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.