”Ju fler offer han slukat desto fler vill han ha”, skrev Jamal Khashoggi (t.h) om den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman (t.v) i ett chattmeddelande i maj. Foto: Ruad Kramdi/Lefteris Pitarakis/TT

FN-utredare: Mordet på journalisten Khashoggi kan kopplas till saudisk kronprins

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens kronprins har kopplingar till mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, enligt en rapport från FN:s utredare Agnès Callamard. Det rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters. Callamard hävdar att det finns ”trovärdiga bevis” bakom anklagelserna mot kronprinsen.

Beskedet kom från FN:s oberoende utredare Agnès Callamard under onsdagen, uppger Reuters och AP. Hon presenterade sina slutsatser för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

– Det finns trovärdiga bevis som motiverar vidare utredningar av högt uppsatta saudiska tjänstemäns ansvar, inklusive kronprinsen, säger Callamard enligt Reuters.

Agnès Callamard vill inte gå in på vilka bevisen är, men förtydligar att de behöver utredas ytterligare av en oberoende och opartisk internationell jury.

Har tidigare nekat till inblandning

Saudiarabien har ännu inte kommenterat rapporten, som de ska ha fått tillgång till i förväg. Vid tidigare tillfällen har de dock nekat till att kronprinsen skulle vara inblandad i mordet.

Försvann i Istanbul

Journalisten Khashoggi försvann vid ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Den 7 februari drog FN:s utredare Callamard slutsatsen att mordet var planerat av statliga aktörer från Saudiarabien.

– Jag har kommit längre. Turkiska myndigheter har tillhandahållit mer information, jag har funnit mer bevis. Tidslinjerna över vad som har hänt – och hur det har hänt – är klarare, sa Agnès Callamard till TT under ett besök i Stockholm i maj.

Saudiarabiens inrikesminister Abdulaziz bin Saud Al Saud har sagt att anklagelserna som framförts mot landet är ren lögn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet