Saudiarabien har sänt en egen delegation till Turkiet för att delta i utredningen. På bilden en säkerhetsvakt utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Saudisk minister förnekar mord på journalisten Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens regering fördömer nu de anklagelser som riktats mot landet kring försvinnandet av den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Anklagelser om att ha beordrat mord avfärdas som lögner. En saudisk delegation har anlänt till Turkiet som en del i utredningen kring vad som hänt.

Uppgifter om att den saudiska regimen ska ha beordrat mord på journalisten Jamal Khashoggi är ren lögn. Det säger Saudiarabiens inrikesminister Abdulaziz bin Saud Al Saud enligt landets statliga nyhetsbyrå SPA, och fördömer de ”grundlösa anklagelser” han menar har framförts mot landet.

Khashoggi försvann vid ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan. Turkiet anklagar Saudiarabien, och rapporteras ha bevis för att den regimkritiske 59-åringen mördats på beskickningen.

Saudisk delegation deltar i utredningen

Saudiarabien har sänt en egen delegation till Turkiet för att delta i utredningen kring Khashoggis försvinnande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Gruppen ska träffa den turkiska åklagaren, liksom representanter för landets inrikes- och justitiedepartement samt polis och underrättelsetjänst.

Den saudiske inrikesministern hyllar samarbetet kring utredningen, som enligt Turkiet inletts på initiativ av Riyadh.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att landet inte kan hålla tyst om försvinnandet och kräver att Saudiarabien lägger fram bevis som kan visa på att Khashoggi någonsin lämnade konsulatet i Istanbul.

USA kräver svar

Fallet kring Khashoggis försvinnande har utlöst stor bestörtning världen över. Bland annat har USA:s president Donald Trump krävt Saudiarabien på svar om vad som har hänt och bjudit in Khashoggis fästmö till Vita huset.

Khashoggi har sedan ett år tillbaka bott och varit verksam i just USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.