De saudiska männen ska ha landat på flygplatsen i Istanbul den 2 oktober. Foto: TT

De pekas ut som ”dödsteam”

Uppdaterad
Publicerad

En före detta saudisk diplomat och en person inom landets inrikesdepartement misstänks vara inblandade i Jamal Khashoggis försvinnande.
Båda uppges vara del av det ”dödsteam” som turkiska myndigheter menar har mördat den saudiske journalisten.

Enligt källor till nyhetsbyråerna AFP och Reuters samt tidningen Washington Post misstänker den turkiska polisen att en grupp på 15 saudiska män flögs in till Istanbul från Saudiarabiens huvudstad Riyadh – samma dag som Khashoggis försvinnande – för att mörda honom.

En övervakningsfilm från flygplatsen i Istanbul sägs visa hur 15 saudiska män landar i två privata flygplan och sedan tar sig igenom flygplatsens passkontroll.

Den privata och regimtrogna turkiska tidningen Sabah publicerade tidigare i veckan en lista med namn och bilder på de 15 personer som turkiska myndigheter ser som misstänkta.

Kopplingar till regeringen

Nu rapporterar CNN att flera av personerna på listan går att koppla till den saudiska regeringen.

En av de misstänkta männen har identifierats som en högt uppsatt person på rättsmedicinska avdelningen inom det saudiarabiska inrikesdepartementet.

En annan person ska tidigare ha synts i saudiarabisk tv, sittandes bredvid landets kronprins Mohammed bin Salman.

En tredje person ska enligt en lista från 2007 över utländska diplomater i Storbritannien ha varit förstesekreterare vid den saudiska ambassaden i London.

Förnekar all inblandning

Än så länge har ingen i den misstänkta saudiska gruppen trätt fram för att bemöta den turkiska tidningens uppgifter, skriver CNN.

I ett uttalande under onsdagen förnekade en saudiarabisk tjänsteman ännu en gång all form av inblandning i Jamal Khashoggis försvinnande.

– I det här skedet prioriterar vi att stödja utredningen, i stället för att svara på frågor som inte för utredningen framåt, sa tjänstemannen till CNN.

Se dokumentären Saudiarabien – farliga förbindelser  på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet