Källor: Turkiet har filmer och ljudfiler som bevisar att Jamal Khashoggi mördades

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska regeringen säger sig ha filmer och ljudfiler som bevisar att journalisten Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat förra veckan, enligt källor till Washington post.

Den andra oktober klev journalisten Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet och sedan dess har han varit försvunnen.

Turkiska myndigheter har tidigare sagt att de misstänker att ”ett dödsteam” flögs in till Turkiet för att mörda Jamal Khashoggi.

Källa: ”Kan höra hur han mördas”

Saudiarabien har nekat till anklagelsen. Men nu hävdar Turkiet att det finns filmer och ljudfiler från händelsen, enligt källor till Washington post

”Man kan höra hur han förhörs, torteras och sedan mördas”, säger en källa till Washington post, som varit uppdragsgivare åt Jamal Khashoggi.

Journalisten kritiserade Saudiarabien

Turkiet ska ha informerat USA om materialet, men det har inte offentliggjorts eftersom det skulle vara ett bevis för att Turkiet spionerar på utländska beskickningar i landet, enligt tidningen.

Jamal Khashoggi har varit en av Saudiarabiens mest inflytelserika journalister, men det senaste året har han öppet kritiserat den saudiska regimen.

Branson nobbar Saudiarabien

På grund av frågetecken kring Jamal Khashoggis försvinnande har entreprenören Richard Branson valt att avbryta förhandlingar med Saudiarabien om samarbeten inom rymdfärder och turism, samarbeten värda miljarder.

”Om detta visar sig vara sant skulle det klart och tydligt förändra möjligheten för alla i västvärlden att ha affärer ihop med den saudiska regeringen”, skriver Branson på virgin.com.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet