Saudiarabiens konsulat i Istanbul där journalisten misstänks ha mördats. Foto: Yasin Akgul/TT

Källor: Dödsteam skickades till Istanbul – för att döda journalisten

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill avvakta med att kommentera uppgifterna om att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ska ha dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul – presidenten säger att han ännu hoppas på ett positivt besked. Samtidigt kommer nya uppgifter om att ett särskilt dödsteam ska ha skickats ut för att döda journalisten, enligt uppgifter till flera nyhetsbyrårer.

Enligt journalistens flickvän begav sig Khashoggi till konsulatet för att skaffa fram dokument inför deras kommande bröllop, men han kom aldrig ut från byggnaden, och har sedan dess inte setts till.

Turkiska myndigheter går nu igenom alla övervakningsbilder och alla flygresor från landet. Presidenten Erdogan säger att han följer händelseutvecklingen noga.

Saudisk journalist död

– Jag följer detta och vi kommer att informera världen om vad vi kommer fram till, säger Erdogan.

Det styrande turkiska AK-partiets Yasin Aktay, rådgivare till president Erdogan, sade tidigare att turkiska myndigheter har konkret information om Jamal Khashoggis försvinnande, enligt Reuters. Rådgivaren säger till CNN Türk att journalisten inte lämnade det saudiska konsulatet ”på ett normalt sätt”, utan att utveckla saken.

”Dödad av särskilt team”

Turkiska polisen har enligt källor till nyhetsbyråerna AFP och Reuters samt tidningen Washington Post kommit fram till att Khashoggi sannolikt mördades inne på konsulatet. Ett särskilt dödsteam ska, enligt uppgifterna, ha skickats till Istanbul för att döda honom.

– Utifrån tidiga resultat av utredningen tror polisen att journalisten dödades av ett särskilt utsänt team, som lämnade Istanbul samma dag, säger en anonym regeringskälla till AFP.

Khashoggis turkiska flickvän skriver på Twitter att hon inte kan tro på uppgifterna om att hennes fästman är död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet