Utklädda till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman med blod på sina händer, visar demonstranter vad de tror har hänt journalisten Khashoggi. Foto: AFP/TT

Turkiet kräver svar om försvunne saudiske journalisten

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kan inte vara tyst om den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, säger landets president Recep Tayyip Erdogan.

Journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.

Turkiska myndigheter misstänker att dissidenten mördats på konsulatet och att ett speciellt underrättelseteam på 15 saudier flögs till Turkiet för uppgiften.

Enligt turkisk media ska gruppen ha bestått av bland annat saudiska kungliga vakter och underrättelseagenter liksom en obduktionsexpert. 

– Vi utreder alla aspekter av händelsen, säger president Erdogan till tidningen Hürriyet.

Saudiarabien nekar till anklagelserna och påstår att Jamal Khashoggi lämnade konsulatet samma dag.

Försvunna övervakningsbilder

Enligt turkiska myndigheter har bland annat konsulatets övervakningsbilder från dagen då Jamal Khashoggi kom dit försvunnit.

– Är det möjligt att det inte funnits några kamerasystem på det saudiarabiska konsulatet när det här hände? frågar sig Erdogan, enligt tidningen Hürriyet.

Jamal Khashoggi var under flera decennier en av Saudiarabiens mest inflytelserika journalister. Under de senaste åren har han öppet kritiserat den saudiska regimen och 2017 gick han i självvald exil i USA.

Försökt locka hem honom

Enligt tidningen Washington Post har Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman personligen givit en order som gick ut på att locka hem Khashoggi för att kunna gripa honom.

Flera av Khashoggis vänner har också vittnat om att tjänstemän nära Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman erbjudit honom skydd och högt uppsatta jobb om han återvänder. Khashoggi litade dock inte på att regimen skulle hålla sina löften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet