Hatice Cengiz, försvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggis fästmö, vädjar till USA:s presidentpar i Washington Post. Foto: TT

Jamal Khashoggis fästmö vädjar till Trump

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi vädjar hans fästmö genom en artikel i tidningen The Washington Post till Donald Trump om hjälp att finna sin make.
”Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva ifall han blivit avrättad eller mördad i Turkiet”, skriver Hadice Cangiz.

Det regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi har varit spårlöst försvunnen sedan han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul tisdagen den 2 oktober. Anledningen till besöket var dokument som behövdes till det stundande giftermålet med turkiska Hadice Cangiz. Sedan dess har han varit försvunnen.

Khashoggi som numera bor i USA, skriver bland annat för tidningen The Washington Post. I samma tidning skriver nu hans fästmö en artikel, där hon ber USA:s president Donald Trump om hjälp med att finna maken. ”Just nu ber jag president Trump och Vita husets första dam Melania Trump om hjälp med att belysa Jamals försvinnande”, står det i artikeln.

”Vi var mitt uppe i att planera vårt bröllop, vårt liv”, skriver Hadice Cangiz.

”Allt som fattades var ett papper”.

”Vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva”

Hon skickar också en uppmaning till Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman att släppa övervakningsbilderna som lär finnas från Jamal Khashoggis besök på saudiska konsultatet.

Saudiarabien har hela tiden nekat att de skulle ha något med försvinnandet att göra. Turkiet planerar att söka igenom byggnaden, men det är ännu oklart när det kommer att ske. Den upptrappade diplomatiska konflikten om vad som har hänt uppmärksammas av Hadice Cangiz:

”Den här händelsen skulle kunna elda på den politiska konflikten mellan de två nationerna (Turkiet och Saudiarabien reds. anm.) låt oss inte glömma bort den humanitära aspekten av vad som har hänt. Jamal är en värdefull person, en exceptionell tänkare och modig man som slagits för sina principer. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva ifall han blivit avrättad eller mördad i Turkiet”, skriver hon i Washington Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet