Turkiet: Saudiarabien måste bevisa sin oskuld

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president kräver Saudiarabien på bevis för att en försvunnen saudisk journalist verkligen lämnat landets konsulat i Istanbul. Kravet kommer efter misstankar om att Jamal Khashoggi i själva verket är död, men från saudiskt håll avfärdar man alla anklagelser.
– Om han gick därifrån så måste man bevisa det, säger Erdogan i ett tal.

Fallet med en försvunnen saudisk journalist har väckt stor internationell uppståndelse och det särskilt sedan turkiska myndighetskällor uttryckt misstankar om att han är död.

Saudiarabien har å sin sida avfärdat alla anklagelser om inblandning i försvinnandet, och framhållit att Jamal Khashoggi lämnat landets konsulat i Istanbul vid god vigör.

– Tjänstemän vid konsulatet kan inte rädda sitt egen skinn genom att bara säga att ”han gick härifrån”, och myndigheterna i fråga är skyldiga att lägga fram bevis för detta påstående, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett besök i Ungern enligt nyhetsbyrån AP.

– Om han gick därifrån så måste man bevisa det, man ska bevisa det även om det är med bildbevis. De som frågar turkiska myndigheter ”Var är han?” borde först fråga ”Hur hände detta?”.

Välkänd röst i regionen

Khashoggi har länge varit en framstående journalist i Mellanöstern, bland annat som chef för den saudiska tv-kanalen al-Arab. Efter att ha kritiserat USA:s president Donald Trump fick ha dock skrivförbud från saudiska myndigheter, vilket fick honom att förra sommaren lämna Saudiarabien.

I denna exil har hans skrivande blivit alltmer kritiskt mot saudiska myndigheter inklusive den mäktige kronprinsen Mohammed bin Salman, bland annat i den amerikanska tidningen Washington Post.

Den 2 oktober klev han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att skaffa dokument som krävs för att gifta sig, och sedan dess har han rapporterats som försvunnen av anhöriga.

Väcker stor oro

Turkiska myndighetskällor har uttryckt misstankar om att han dödats inne på konsulatet, enligt medieuppgifter. Den saudiska regeringen avfärdar alla anklagelser och står fast vid att Khashoggi lämnade konsulatet. Hans öde har förstås väckt stor oro bland anhöriga och kolleger.

– Vi skulle vilja veta exakt vad som hände inne på det saudiska konsulatet i Istanbul och omständigheterna kring hans försvinnande, säger vännen Mohamed Okad till AP.

– Vi kräver att det internationella samfundet pressar Saudiarabien och Mohammed bin Salman att berätta exakt vad som hänt.

Fallet bäddar också för ett utrikespolitiskt bråk mellan Turkiet och Saudiarabien, särskilt om det skulle visa sig att saudiska myndigheter var inblandade i försvinnandet på turkisk mark. Turkiet har kallat upp den saudiska ambassadören med en begäran om ”fullt samarbete”.

Erdogan har sagt att han följer utredningen, och att det är hans politiska och medmänskliga skyldighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet