Trumps administration har skickat en lista med förslag på en ny immigrationspolicy till kongressens demokrater. Foto: AP/TT

Trump lämnar önskelista till Demokraterna – vill ha mur och fler gränsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump vill att demokraterna går med på krav i utbyte mot att han skyddar unga immigranter från att utvisas. Men ledande demokrater avvisade hans ”önskelista” i ett uttalande.

” Förslaget innehåller inga försök till en kompromiss och inkluderar en mur mot Mexiko, vilket är helt uteslutet”, skriver de enligt AP.

Trumps administration har skickat en lista med förslag på en ny immigrationspolicy till kongressens demokrater för att få dem att gå med på vissa krav. I utbyte ska Trump ge demokraterna möjlighet att skydda programmet ”DACA”, Deferred Action for Childhood Arrivals, som initierades under president Obama.

Daca ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas. Migrantprogrammet omfattar närmare 800.000 unga. Trump har velat skrota programmet, men öppnar nu för att låta det vara kvar i utbyte mot att få igenom andra förändringar.

10.000 nya gränsvakter

Bland annat innehåller ”önskelistan” en skärpning av vilka som får ett så kallat green card genom familjeanknytning, rekrytering av 10.000 nya gränsvakter och en mur mot Mexiko. Demokraternas talesman i kongressen, Nancy Pelosi, och i senaten, Chuck Schumer, säger i ett gemensamt uttalande att man inte kommer gå med på kraven.

”Vi sa till presidenten under vårt senaste möte att vi är öppna för rimliga förändringar av gränsbevakningen. Men den här listan går utöver vad som är rimligt. Förslaget innehåller inga försök till en kompromiss. Det innehåller även förslag på en mur, vilket vi sa nej till redan på förhandlingsstadiet”, står det bland annat i uttalandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.