”Jag kommer att hålla en större presskonferens 15 december för att diskutera det faktum att jag kommer att lämna mina fantastiska företag helt för att fokusera på att styra landet för att göra Amerika stort igen”, skriver Trump på Twitter.
Het potatis
Risken för intressekonflikter när fastighetsmogulen blir president har varit en het potatis sedan den 8 november, då Donald Trump överraskande vann presidentvalet i USA.
Nu utlovar den tillträdande presidenten att till en presskonferens den 15 december presentera en åtgärdsplan. Syftet är att helt och hållet ta bort Trump från driften av företagsimperiet, som är värderat till cirka 30 miljarder kronor.
Många experter har dock pekat på att det krävs mer än så för att skydda USA mot en situation där presidentens beslut styrs av privata affärsintressen.
En försäljning av tillgångarna är ett förslag och att han sedan lämnar över kontrollen av pengarna till en stiftelse där han saknar inflytande över förvaltningen.
Men på presskonferensen kommer även hans barn att delta, enligt Trump. Detta tyder på att den plan han håller på att ta fram ligger i linje med vad han tidigare sagt i frågan – imperiet kvarstår under den närmaste familjens kontroll.
Viktigt att tydliggöra
Trump har under kampanjen sagt att det blir de tre äldsta barnen – Ivanka, Donald Jr. och Eric – som tar över ansvaret för The Trump Organization när han blir president den 20 januari nästa år.
USA:s president måste öppet deklarera sina tillgångar. Men de regler för hur tillgångarna ska förvaltas för att undvika intressekonflikter som ministrar och andra federala tjänstemän måste följa gäller inte för presidenten.
Detta påpekar även Trump i sina uttalanden på Twitter, samtidigt som han säger att det är viktigt att tydliggöra att han som president inte har några intressekonflikter.
Fakta
Flera potentiella intressekonflikter
Det mesta av 70-åringen Donald Trumps förmögenhet utgörs av fastighetstillgångar, golfanläggningar och hotell i USA. Men The Trump Organization har många tentakler och gör miljardaffärer runt om i hela världen, bland annat i Brasilien, Filippinerna, Förenade arabemiraten, Indien, Irland, Storbritannien, Sydkorea, Turkiet, Uruguay – länder varav flera är kända för korrupta förhållanden mellan just fastighetsmarknaden och det politiska etablissemanget.
En annan intrikat fråga som lyfts fram under valrörelsen rör Trumpimperiets skuldberg på drygt sex miljarder kronor. Den tyska storbanken Deutsche Bank, som för närvarande förhandlar om ett böteskrav från USA:s regering på cirka 130 miljarder kronor, sitter på ungefär hälften av Trumpimperiets lån.
Ofta indragen i rättstvister
USA:s näste president Donald Trump, som drivit minst fyra företag i konkurs och inte betalade inkomstskatt i USA under 18 års tid fram till 2010, är sedan länge känd för att hamna i rättstvister. Han är just nu indragen i 75 stycken. Andra kartläggningar visar att han har stämts eller stämt någon annan 1 300 gånger sedan 2000.
Bland annat har Trump stämts av USA:s regering för att lyxhotell som drivs av Trump Hotel Collection bryter mot amerikansk handikapplagstiftning – ett regelverk som han i teorin skulle kunna få stort inflytande över som president. Ett annat uppmärksammat rättsfall är Trump University, som står inför en grupptalan för vilseledande marknadsföring av fastighetsutbildningar som kostat hundratusentals kronor styck i kursavgifter.
Källor: Financial Times, USA Today
Cirka 30 miljarder i nettoförmögenhet
Donald Trump uppgav i fjol att hans imperium då var värt 8,7 miljarder dollar (cirka 80 miljarder dollar). De flesta oberoende bedömare anser dock att detta är en kraftig överdrift. Snarare handlar det om i runda slängar 30 miljarder kronor.
Affärstidningen Forbes, som kartlagt Donald Trumps förmögenhet sedan 1982, beräknar att USA:s näste presidents nettoförmögenhet uppgår till 3,7 miljarder dollar (cirka 33 miljarder kronor).
Enligt nyhetsbyrån Bloombergs Billionaires Index är Trump-imperiet värt 3 miljarder dollar (27 miljarder kronor), medan Fortune Magazine beräknar värdet till 3,9 miljarder dollar (35 miljarder kronor).
Källor: Forbes, Investopedia