Donald Trump talade utanför Vita Huset kort efter att polisen skjutit tårgas mot demonstranter inte långt därifrån. Foto: Shawn Thew/Alex Brandon/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump: Jag kallar in militär för att stoppa protesterna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han kommer mobilisera all tillgänglig militär och polis i landet för att stoppa upploppen och plundringen.
– Om städerna inte samarbetar kommer jag att använda USA:s militär och snabbt lösa problemet åt dem, säger presidenten under ett presskonferens utanför Vita huset.

Donald Trump inledde sitt tal i Vita husets rosenträdgård med att beklaga det polisingripande i Minneapolis som ledde till George Floyds död.

– Min administration är fullt engagerade i att bringa rättvisa i fallet. Han kommer inte ha dött förgäves. Men vi kan inte tillåta att rop från fredliga demonstranter dränks av en arg mobb.

Presidenten kallar de våldsamma protesterna som pågår i landet för ”inhemsk terror” och säger att han planerar att svara med en ”överväldigande brottsbekämpande närvaro tills våldet har stoppats”.

Hotar med långa fängelsestraff

– De som hotar oskyldiga liv och egendom kommer att gripas och åtalas med lagens fulla kraft. Jag vill att organisatörerna bakom denna terror ska vara medvetna om de allvarliga rättsliga påföljder och långa fängelsestraff som de kommer ställas inför, säger Trump.

I Washington DC har redan tusentals soldater från nationalgardet satts in, och man har dessutom tagit emot uppbackning från andra delstater.

För att kunna att låta militären utföra polisens arbete väntas Trump använda en lag från det amerikanska inbördeskriget, den så kallade ”Insurrection Act”, som kan åberopas under extrema förhållanden. Men om det går att göra mot delstaternas vilja är oklart, skriver nyhetsbyrån AP.

Tårgas mot demonstranter

Kort innan presskonferens gick polis till angrepp mot de runt tusen fredliga demonstranter som samlats utanför Vita huset för att protestera mot rasismen och polisvåldet i landet. Polisen använde bland annat tårgas för att skingra folkmassorna, rapporterar CNN.

Enligt AP har minst 4 400 personer gripits den senaste veckan för bland annat stöld och blockering av vägar i samband med protesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet
Donald Trump talade utanför Vita Huset kort efter att polisen skjutit tårgas mot demonstranter inte långt därifrån. Foto: Shawn Thew/Alex Brandon/TT
Efter presskonferensen gick Donald Trump till fots från Vita Huset till en kyrka i närheten som brandskadades under protesterna natten innan. Där höll han upp en bibel framför fotograferna. Foto: Brendan Smialowski/TT