USA:s ex-president Donald Trump skippar Republikanernas första debatt inför presidentvalet 2024. Foto: Alex Brandon/TT

Trump nobbar Republikanernas premiärdebatt på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer inte att ställa upp i Republikanernas första primärvalsdebatt. Det meddelar han i ett inlägg på Truth Social.

”Allmänheten vet vem jag är och vilket framgångsrikt presidentskap jag hade”, skriver ex-presidenten på medieplattformen.

På onsdag ska republikanerna som gör upp om att bli partiets presidentkandidat i valet 2024 mötas i en premiärdebatt i staden Milwaukee i USA.

Det har länge rått osäkerheter kring Donald Trumps medverkan i debatten. Men under söndagen bekräftade ex-presidenten i ett inlägg på sin egna sociala plattform Truth Social att han inte kommer att delta.

”Allmänheten vet vem jag är och vilket framgångsrikt presidentskap jag hade. Jag kommer därför inte att ställa upp i debatterna!”, skriver han.

Tidigare i juni uttryckte sig Trump skeptiskt kring att möta sina motståndare, och hänvisade även då till sin ledning i opinionsmätningarna.

Det är oklart hur många debatter ex-presidenten tänkt skippa. Nästa primärvalsdebatt för Republikanerna ska hållas i september.

Försökt övertalas

Republikanska tjänstemän ska offentligt ha försökt övertyga Trump att gå med i debatten så sent som på söndagsmorgonen lokal tid, skriver CNN.

Bara några timmar innan Trumps inlägg publicerades sa Ronna McDaniel, ordförande i den republikanska nationella kommittén, att hon hoppades att han skulle debattera.

”Jag har fortfarande hopp om att Trump kommer. Jag tror att det är jätteviktigt att det amerikanska folket får höra alla kandidater”, sa McDaniel till Fox News.

Hon och flera andra i kommitén ska under de senaste veckorna även ha besökt Trump i hans hem i Bedminster, New Jersey, för att övertala honom att ställa upp.

I stället väntas Donald Trump ställa upp i en intervju med den tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson, skriver New York Times.

Tidpunkten för intervjun har ännu inte fastställts, men den förväntas sändas ungefär samtidigt som debatten på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.