Jean-Claude Juncker och Donald Trump möts i Washington. Foto: Saul Loeb/AFP/TT

Trump och Juncker överens i handelskonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Juncker och Donald Trump är överens. Efter mötet i Washington ska de nu arbeta för att avstyra handelskriget. Lösningen: USA ska exportera mer naturgas – och EU ska köpa ”massvis” med sojabönor.

Under onsdagen träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker USA:s president Donald Trump i Washington. Syftet med mötet är att avstyra ett handelskrig, som resultat av den senaste tidens handelskonflikter.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström närvarade också på mötet, som började 19.30 svensk tid. På mötet skulle de diskutera handelspolitiken mellan EU och USA, för att undvika att handelskonflikten eskalerar till ett handelskrig.

– Vi hoppas kunna komma överens om ett rättvist handelsavtal med Europa, säger Trump till Reuters.

– Vi är allierade, och vi måste samarbeta, säger Juncker.

Uppger sig vara överens

På onsdag kväll säger Trump att han och Juncker är överens om att de ska arbeta för att avveckla tullarna. Han säger också att man kommer samarbeta för att reformera WTO.

Trump berättar också att de kommer att ”reducera barriärer” och öka handeln av en rad produkter.

Juncker uppger att båda parterna kommer att avstå från ytterligare tullavgifter under handelsförhandlingarnas gång.

Enligt uppgörelsen mellan Juncker och Trump kommer EU att börja köpa ”massvis” med sojabönor från USA, säger Trump. Det ska man börja göra ”nästan omgående”, enligt honom.

– EU kan importera mer sojabönor och det kommer att göras, säger Juncker.

Planen är också att USA ska exportera mer naturgas till EU.

Stor del av världshandeln

Vid mötet lyfte Juncker vikten av samtal parterna emellan, och föreslog att de båda parterna skulle försöka reducera tullarna.

Trump menar att det vore bra om de båda kunde ta bort alla tullar som en del av diskussionerna, samtidigt som han påpekade att handeln mellan kontinenterna utgör mer än hälften av världshandeln.

Vill undvika handelskrig

Juncker har kritiserat USA:s tullar på aluminium- och stålprodukter som infördes 1 juni. EU svarade då med tullar på bland annat whiskey, apelsinjuice och motorcyklar. Trump har även hotat med 20-procentiga tullar på bilar som importeras till USA från EU-länder. Det vill EU undvika.

Skulle USA ändå införa biltullar kommer EU införa nya tullar på andra varor. Cecilia Malmström har sagt att EU förberett en lista på tullar på amerikanska varor, till ett värde av 20 miljarder dollar.

Vill fördröja biltullar

Två amerikanska senatorer – en demokrat och en republikan – lägger fram ett gemensamt förslag i syfte att skjuta Donald Trumps aviserade biltullavgifter på framtiden. Det rapporterar CNBC.

Förslaget går ut på att låta den amerikanska bilindustrin granskas av en amerikansk handelsmyndighet.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver om ”det viktiga mötet” med Juncker och Trump på Twitter:

”Vänder blad, överens om att underlätta handel mellan oss, tittar på nolltullar på industrivaror, energi och samarbete kring regleringar. Även intensifiera arbete med att reformera WTO”.

Mötet mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump ledde till en överenskommelse om ett antal punkter:

Att samarbeta för att undanröja tullar, handelshinder och subventioner på industrivaror vid sidan av bilbranschen.

Att verka för att minska handelhinder och öka handeln med tjänster, kemiska produkter, läkemedel, medicinska produkter.

Att EU ska köpa mer sojabönor och naturgas från USA.

Att samtal ska ”lösa” frågan om både de tullar USA har infört för import av stål och aluminium från EU och de tullar på amerikanska varor som EU har svarat med.

Att inleda dialog för att underlätta handel, undanröja byråkratiska hinder och minska kostnader.

Att samarbeta för att skydda amerikanska och europeiska bolag från orättvis global handel och för att reformera världshandelsorganisationen WTO.

Att inrätta en gemensam arbetsgrupp för att utveckla samarbetet. Medan arbetet pågår ska parterna inte vidta åtgärder ”som går emot andan i överenskommelsen”. Det tolkas av de flesta som att nya tullar inte ska införas medan samtal pågår, vilket av allt att döma gör att USA:s hot om tullar på import av bilar och bildelar från Europa inte sätts i verket.

Källa: EU-kommissionen, Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer