Emmanuel Macron och Donald Trump höll en gemensam presskonferens på tisdagskvällen svensk tid. De båda presidenterna var mycket kamratliga och uppgav att dagens överläggningar varit framgångsrika. Foto: TT

Iran i centrum när Trump och Macron möter pressen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har under tisdagen träffat Donald Trump i Washington DC. I centrum för statsbesöket står frågan om kärnenergiavtalet med Iran.

– Vi täckte många frågor, däribland Iran och handel. Jag tror mycket bra saker kommer komma ur våra samtal framöver, säger Donald Trump.

Macron kom till Washington med hopp om att kunna övertala den amerikanska presidenten om att inte skrota Iranavtalat, som Trump kallat det sämsta avtalet någonsin.

– Vi hade inte samma utgångspunkt angående Iran. Jag kan säga att vi har väldigt raka diskussioner, säger Emmanuel Macron.

Macron vill ha nytt avtal

Enligt Frankrikes president vill han arbeta fram ett nytt avtal tillsammans med USA under de kommande månaderna, något han sa sig tro vara möjligt. Men Macron uppgav också att han inte vet vad Trump kommer besluta.

De båda talade om att ett nytt avtal skulle kräva att Iran utöver att avstå från kärnvapen, även avvecklar sitt program för långdistansrobotar.

Trump otydlig

Donald Trump var själv något otydlig om USA kommer förlänga de nuvarande Iranavtalet. 

– Ingen vet vad jag kommer göra den 12 (maj, då avtalet går ut red.). Men du herr president (Macron) har en ganska bra idé. Men vi får se, säger Donald Trump.

Hotade Iran

Ett av alternativen var, enligt Trump, att sluta ett nytt avtal med en ”solid grund”. Trump anser att Iran måste upphöra med sin ”inblandning i Syrien, Libanon och Jemen”. Den amerikanska presidenten varnade även Iran för att hota USA.

– Om Iran hotar oss kommer de få betala ett pris som få andra har betalat. 

Inom EU hoppas många också att Macron ska få Trump att mjukna om USA:s nya ståltullar, där unionen har ett undantag som löper ut inom kort.

Kallas ”the Trump whisperer”

I USA beskrivs Emmanuel Macron som ”the Trump whisperer”, enligt Carina Bergfeldt. Den franska presidenten ska vara duktig på att smeka Donald Trump medhårs, vilket kan väcka visst europeiskt hopp om att Macrons övertalningskampanj lyckas.  

SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson håller med om att den franska presidenten har varit smart i sina möten med Trump. Macron har också en press att nå resultat för att vinna poänger på hemmaplan, menar Fredriksson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer