Trump och Netanyahu höll presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump riktar en rejäl känga till FN i sin presskonferens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ikväll. Trump uppmanade också också palestinierna och israelerna att närma sig varandra för att nå fred. – Palestinierna måste göra sig av med det hat som de lär sig från barnsben, säger den amerikanska presidenten.

I kväll svensk tid, vid lunch amerikansk tid, höll Trump och Netanyahu en gemensam presskonferens inför mötet.

Donald Trump inledde med att säga att att han välkomnade sin vän, Israels premiärminister, och talade om att det finns ett obrytbart band mellan länderna. Han pratade om ländernas gemensamma värderingar och sade att Israel är en symbol för motstånd mot förtryck.

Analys: ”Varmt bemötande för Netanyahu”

Ska äta lunch

Han sade också att USA arbetar hårt på att det ska bli ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna men att länderna själva måste förhandla om det. Han kritiserade FN-deklarationen som kritiserar Israels bosättarpolitik.

Netanyahu sade därefter att ett starkt band förenar länderna, som har gemensamma intressen och värderingar. Han pratade om att dessa attackeras av radikal islamism. Alliansen mellan länderna ska göras ännu starkare, sade han.

Talade om tvåstatslösning

Trump sade att han kan tittar på frågan om den amerikanska ambassaden i Israel ska flytta till Jerusalem och sade att han gärna ser det hända. Han sade också att han är glad antingen det blir en tvåstatslösning eller någon annan lösning som parterna är nöjda med.

Netanyahu sade att palestinierna måste erkänna den judiska staten och att Israel måste behålla säkerhetskontrollen över området väster om Jordanfloden, dessa två krav är förutsättningar för en fredsöverenskommelse.

– Det är källan till konflikten, att palestinierna vägrar erkänna en judisk stat, sade han.

Donald Trump instämde och sade att palestinierna måste erkänna Israel för att det ska kunna bli ett fredsavtal.

– Palestinierna lär sig från barnsben att de ska hata Israel. Förändringen måste börja redan i klassrummen i skolorna, sade Trump. Han sade också att båda sidor måste visa flexibilitet och att han tror att möjligheten att nå ett fredsavtal är större nu.

Netanyahu pratade om vikten av att ”hejda Irans aggressivitet” och förhindra att Iran skaffar kärnvapen.

Donald Trump fick en fråga om att antisemitismen har ökat i USA och han svarade att ”vi har en mycket delad nation och jag hoppas jag kan göra något åt det”.

– Ni kommer att se ett mycket annorlunda USA om tre, fyra eller åtta år – ni kommer att se mycket kärlek, sade Trump.

Netanyahu: Trump största supportern

Trump sade om de israeliska bosättningarna att det vore bra om Israel kunde hålla tillbaka lite med dem.

Netanyahu sade att de israeliska bosättningarna inte är kärnfrågan i konflikten mellan Israel och palestinierna, han sade att den frågan måste lösas i förhandlingar och att han hoppas att att han och Donald Trump kan diskutera frågan och komma överens ”så att vi inte krockar i den här frågan hela tiden”.

Han sade slutligen att han har känt Donald Trump, hans familj och flera av hans medarbetare mycket länge.

– Det finns ingen större supporter än han av det judiska folket och den judiska staten, det kan vi slå fast, sade Netanyahu.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt har dock Netanyahus besök överskuggats i medierna av diskussionen kring säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Trump sade som svar på en fråga att Flynn behandlats dåligt och orättvist av medierna.

Efter presskonferensen väntar diskussioner i Ovala rummet följt av en arbetslunch.

Inför mötet har anonyma uttalanden från en Vita huset-företrädare gett vid handen att USA är på väg att överge linjen om en tvåstatslösning för Israel och de palestinska områdena – uppgifter som väckt kraftiga reaktioner från exempelvis den palestinska organisationen PLO. I flera decennier har USA, under både demokratiska och republikanska presidenter, stöttat en tvåstatslösning.

Läs också: Kommer Trump och Israel att bli bästa vänner?

Flera av Netanyahus allierade i den israeliska politiken vill helt skrota planerna på en palestinsk stat och har inför mötet mellan Trump och Netanyahu satt press på premiärministern.

Trump har under de senaste veckorna gett motstridiga besked om sin Mellanösternpolitik. Bland annat har han vacklat i frågan om en flytt av USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.