TV: Kommer Trump och Israel bli bästa vänner?

Uppdaterad
Publicerad

Under sin valkampanj lovade USA:s president Donald Trump att han kommer att bli den bästa vän som Israel någonsin haft i Vita huset. Det efter Israels relation till före detta presidenten Barack Obama varit kylig.

Under Obama-administrationen fick Israel utstå kritik mot de bosättningar landet bygger på ockuperad palestinsk mark. I december i fjol slogs ett sista slag mot Israels bosättarpolitik. USA la inte sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd som kräver ett stopp på byggandet av bosättningar. Därmed är nu FN:s hållning att Israel inte bör bygga bosättningar på palestinsk mark.

Nya bosättningar efter Trumps tillträde

Israel har sedan Trumps tillträde godkänt 6000 nya bosättningar på palestinsk mark. Samtidigt har palestinier protesterat och framfört kritik mot den amerikanske presidentens uttalanden.

Donald Trump har förmodats driva en Israelvänlig politik. Han har proklamerat sig bli Israels bästa vän någonsin i Vita huset och föreslagit en flytt av den amerikanska ambassaden i Israel, från Tel Aviv till Jerusalem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.