USA:s president Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/TT

Trump häver sanktioner mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump meddelar att USA häver alla sanktioner mot Turkiet efter överenskommelsen mellan Turkiet och Ryssland om Syrien.

– Så länge de inte gör något som vi inte är nöjda med, säger presidenten.

Trump sade under onsdagen att Turkiet har sagt att de kommer att göra vapenvilan permanent och avsluta striderna. Därmed väljer USA att lyfta alla sanktioner mot Turkiet, som kom till efter intåget.

– Vi välkomnar andra länder att hjälpa till i konflikten. Nu kan någon annan strida i denna blodfläckade sand, säger Trump.

Turkiets offensiv i Syrien

I går träffades Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att tala om Turkiets invasion i norra Syrien och nådde en uppgörelse som bland annat gick ut på att man skapat en så kallad ”terrorfri säkerhetszon” i området. Ryssland var också tydligt med att man stöder Turkiets offensiv, som inleddes efter det att amerikanska soldater drogs tillbaka från nordöstra Syrien. Donald Trump sa under onsdagen att ett litet antal soldater kommer att stanna i området där det finns olja.

Stöder Erdogan

Trump säger också att han talat med kurdiska generalen Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF).

– Han är mycket tacksam mot USA. Han försäkrade också att IS-krigarna är bakom lås och bom.

Trump talar också väl om Erdogan och menar att han ”gör det rätta för sitt land”.

– Jag förväntar mig att Turkiet kommer att hålla sitt löfte att att hålla IS i schack.

Avslutningsvis säger Trump att amerikanska trupper i fortsättningen endast ska skickas till strider ”när det finns ett klart nationellt intresse”.

– Hur många amerikanska soldater ska behöva dö i Mellanöstern i dessa uråldriga konflikter? Inga fler amerikanska droppar blod ska spillas där.

Donald Trump twittrade tidigare under onsdagen: ”Stor framgång vid turkiska-syriska gränsen. Säker zon skapad! Vapenvilan har hållits och strider har slutat. Kurder är säkra och har arbetat väldigt bra med oss. IS-fångar säkrade.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet