Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både drottning Elizabeth och president Trump höll tal under banketten. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Trump på bankett med drottning Elizabeth

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 150 gäster deltog i måndagskvällens statsbankett för USA:s president Donald Trump i Buckingham Palace i London.

Det var Trumps första bankett som drottning Elizabeths gäst, eftersom besöket i London är hans första officiella statsbesök. Fjolårets Londonresa kallades i stället för ett jobbesök.

– Det här är en egoboost för Donald Trump. Det här har inget med handel eller något annat att göra. Morgondagens möte med Theresa May är mer av ett nödvändigt ont, hon kommer att avgå och kommer inte att påverka den kommande politiken särskilt mycket. Det Donald Trump är här för är att sitta på den här banketten, säger SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt.

Både drottning Elizabeth och president Trump höll tal under banketten.

– Jag är säker på att vår gemensamma värdegrund och delade intressen kommer att fortsätta ena oss. I kväll firar vi en allians som har försäkrat säkerhet och välstånd för våra invånare i årtionden, och som jag tror kommer fortsätta i många år, sade drottning Elizabeth under sitt tal.

– Jag vill utbringa en skål för den eviga vänskapen mellan våra invånare, våra nationers vitalitet och för drottningen, sade Donald Trump under sitt tal.

Obama trasslade till det

Förre presidenten Barack Obama trasslade till det under sitt statsbesök 2011, berättar tidningen Daily Express. Under banketten reste sig presidenten för att skåla för drottningen, vilket orkestern felaktigt tog som en signal för att börja spela ”God save the queen” – men Obama lät sig inte överröstas utan talade oförtrutet vidare och avslutade med en skål för drottningen. Drottningen själv lät dock bli att besvara hans gest till dess att musiken tagit slut, och beskylldes i efterhand för att ha förnedrat sin gäst genom att hålla så hårt på etiketten.

Donald Trump anses också ha gjort bort sig i fjol genom att komma för sent till Windsor Castle när drottning Elizabeth väntade på att få bjuda på te.

Stor apparat

En statsbankett av måndagens slag är ett omfattande företag. Enligt prins Charles f.d. butler Grant Harrold börjar förberedelserna normalt fyra månader i förväg. Det gäller bland annat att putsa 5 500 silverbestick och 2 500 glasföremål, säger Harrold till tidningen The Independent. Det hästskoformade bordet ställs upp fem dagar före banketten, och servetterna börjar vikas två dagar före.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer