Foto: Alex Wong, AFP/ TT

Trump: Polisens strypgrepp ska vara förbjudet – men inte alltid

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av demonstrationer mot polisvåldet i USA undertecknade Donald Trump en presidentorder som bland annat ska förbjuda att poliser tar strypgrepp – så länge polisens liv inte är i fara.

– Till alla sörjande familjer, jag vill att ni ska veta att alla amerikaner sörjer vid er sida. Era kära ska inte ha dött förgäves, sade han.

Protesterna fortsätter i USA efter George Floyds död. Både Demokraterna och Republikanerna arbetar på varsitt håll med att förbereda förslag på polisreformer. Samtidigt undertecknade USA:s president Donald Trump under tisdagskvällen en presidentorder med nya reformer med syfte att minska polisvåldet.

– Utan polisen är det kaos. Utan lagen är det anarki och utan säkerhet blir det en katastrof, sade Donald Trump när han presenterade presidentordern utanför Vita Huset.

Presidenten har inte velat kritisera polisen under protesterna. Han sade inte heller ett ord om rasistiska dåd inom poliskåren under presentationen. Men han underströk att han vill höja standarden inom polisväsendet.

Ny databas

Presidentordern innebär att det ska skapas en databas över poliser som anklagats för övervåld i tjänsten. Tanken är att en polis som blivit av med jobbet i en delstat inte ska kunna börja jobba i en ny utan att anmälningarna tas i beaktan.

Samtidigt medför presidentordern ekonomiska incitament för polisdepartementen att arbeta mot polisvåld. De ska bland annat uppmuntras att arbeta med program som innebär att socialarbetare kan bistå polisen när de rycker ut i ärenden som till exempel är kopplade till självmord och beroendeproblematik.

Strypgrepp förbjuds

Reformen har på förhand fått kritik för att inte innehålla tydliga förbud mot till exempel det strypgrepp som användes av polisen när George Floyd dödades. Men när Trump presenterade presidentordern under tisdagskvällen fanns det med – även om det inte förbjuds i alla situationer.

– Strypgrepp förbjuds om inte en polis liv är i fara, sade presidenten.

Trump konstaterade också att han vill se närmare på om polisen kan använda nya ickedödliga vapen. Men exakt vad han syftar på hur det ska gå till är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.