Angela Merkel och Donald Trump träffades redan på onsdagen. I dag håller Nato-länderna ett extrainsatt möte. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Trump pressar Nato-ledare till extramöte

Publicerad

USA:s president fortsätter att skälla på låga försvarsbudgetar i övriga Nato-länder och tvingar övriga ledare till en extrasession vid dagens toppmöte i Bryssel.
I praktiken är det mesta ändå ”business as usual” i Nato-samarbetet.

Den hätska budgetkritiken från USA:s president Donald Trump fortsätter ihärdigt. Trump har ända sedan sitt tillträde i fjol ropat högt om att framför allt de europeiska medlemsländerna – och inte minst Tyskland – inte lever upp till alliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Trump lade till nya tirader via Twitter i morse:

”Tyskland har just börjat betala Ryssland, det land de vill ha skydd från, miljarder dollar för den energi de får från en ny ledning från Ryssland. Inte acceptabelt! Alla Nato-länder måste uppfylla tvåprocentsmålet och det måste i slutändan gå upp till fyra procent!”

Avbrutet möte

Nato-källor uppger nu för Reuters att den upprepade kritiken gjorde att ett pågående möte med Ukrainas och Georgiens presidenter på torsdagsförmiddagen fick avbrytas för att i stället ersättas av ett internt Nato-möte om pengarna.

Bland annat ska Trump ha krävt en snabbare deadline för när medlemsländerna ska nå upp i tvåprocentsmålet, i stället för att som nu sträva efter att nå det till år 2024.

Några direkta hot om att lämna Nato framfördes dock inte, uppger Nato-källor för Reuters.

Trumps ilskna ord och upprepade twittrande får samtidigt många inom Nato att klia sig i huvudet och undra hur man egentligen ska tolka presidentens uttalanden.

På lägre politisk nivå och i praktiken fungerar i alla fall försvarsalliansen i princip helt som tidigare, med flitiga försäkringar från USA om hur allvarligt och långsiktigt man tar på samarbetet.

Stöd till Ukraina

Dagens Nato-möte skulle egentligen främst handla om den Nato-ledda insatsen i Afghanistan samt relationerna till Georgien och Ukraina.

För de två forna Sovjetrepublikerna handlar det främst om att upprepa sitt stöd och hålla ledarna på gott humör.

-Nato är starkt i sitt stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och vi fördömer starkt Rysslands illegala annektering av Krim-halvön, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg inför mötet med Ukrainas president Petro Porosjenko.

”Blir medlem”

Både Georgien och Ukraina har uttryckt önskemål om framtida Nato-medlemskap. Och åtminstone för Georgien har Nato-länderna redan för flera år sedan i princip sagt ja – men inte än.

– Georgien kommer att bli medlem i Nato, ländernas ledare upprepade det i går. Och vi kommer att fortsätta att arbeta med er för att förbereda er för medlemskap, sade Stoltenberg.

I praktiken sätter dock de fastlåsta konflikterna i de ryskstödda utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien för tillfället helt stopp för alla georgiska medlemskapsförhoppningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer