Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (till vänster) äter frukost med USA:s president Donald Trump inför Nato-mötet i Bryssel. Foto: Kevin Lamarque/TT

Trump vill att Nato-länder betalar mer för försvar

Uppdaterad
Publicerad

När USA:s president Donald Trump träffade ledarna för Nato-länderna kritiserade han att merparten av länderna inte når upp till försvarsalliansens målsättning att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

– Vi beskyddar Tyskland. Vi beskyddar Frankrike. Vi beskyddar alla de här länderna och så går flera av dem och gör ett gasledningsavtal med Ryssland där de betalar miljarder dollar rätt ner i den ryska statskassan. Så vi ska alltså beskydda er mot Ryssland, men ni betalar miljarder av dollar till Ryssland. Det är inte passande, sa Donald Trump, på ett frukostmöte inför Natomötet.

USA:s president syftar på ryska gasledningen Nord Stream 2, men det är en ”nationell fråga” och inget som Nato avgör, svarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Det gick ett sus bland journalisterna när Trump gick åt så hårt redan innan toppmötet har börjat. Inför mötet har många undrat om Trump kommer att öka splittningen eller ha en mer enande ton. Här går han ut på polemiklinjen. Det kändes som han satte an tonen på det som kommer att bli komplicerade samtal på toppmötet, säger David Boati, SVT Nyheters utsände i Bryssel.

Trump träffar Putin nästa vecka

Donald Trump kritiserade specifikt Tyskland, som lägger motsvarande 1,24 procent på försvaret.

– Enligt min mening är Tyskland en rysk gisslan eftersom de får så mycket av sin energi från Ryssland, säger han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel valde på onsdagen att svara på Donald Trumps kommentar genom att säga att Moskvakontrollen av Tyskland är historia.

-En gång i tiden var en del av vårt land kontrollerad av Sovjetunionen. Vi är väldigt glada över att det inte är så i dag och att vi har vår frihet att fatta egna beslut, säger hon.

Trump möter Putin i Helsingfors

Angela Merkel betonade att Tyskland håller på att öka sin försvarsbudget, men samtidigt argumenterar landet också för att deras starka ekonomi och växande BNP gör det svårt att nå tvåprocentmålet.

Efter det två dagar långa Nato-toppmötet i Bryssel kommer Donald Trump att på måndag träffa Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.