Kellyanne Conway är en politisk strateg som Donald Trump valt till sin närmaste rådgivare. Här intervjuas hon i NBC:s ”Meet the press”. Foto: Skärmdump twitter/NBC News

Trump-rådgivaren: Uttalandet om publiken var alternativa fakta

Uppdaterad
Publicerad

I sitt första möte med pressen deklarerade Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer felaktigt att publiken vid den nye presidentens installation var den största någonsin. Nu ger sig Trumps topp-rådgivare Kellyanne Conway in i debatten och säger att Spicer hade ”alternativa fakta”. 

Den andra dagen i Donald Trumps presidentskap har hittills inte handlat särskilt mycket om hans politik, hans första uppgifter som ledare – eller hans samtal med andra världsledare. Istället är det siffror som debatteras – siffran om hur många som såg Donald Trump svära presidenteden.

I en intervju med NBC:s ”Meet the press” får en av Trumps absolut närmaste, rådgivaren Kellyanne Conway, frågan om varför presidenten skickat ut sin pressekreterare för att vid sitt allra första framträdande säga att publiken vid installationen var den största någonsin, något programledaren Chuck Todd kallar ”en bevislig lögn”. 

– Var inte så överdramatisk, Chuck. Du säger att det är lögn och Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta, säger Conway och får direkt ett svar av programledaren: 

– Alternativa fakta är inte fakta, de är lögner.

Bild på installationerna kritiserades av Trump

Debatten blossade upp efter att en bild som jämförde Trumps installation med Obamas första installation 2009 började spridas i sociala medier efter att en reporter på New york times twittrat ut den.

Det följdes av att Trump, under sitt första framträdande för underrättelsetjänsten CIA, anklagade medierna för att visa upp en felaktig bild av hur många som kom för att se honom sväras in som president, och menade att han själv uppskattade antalet till 1-1,5 miljoner från där han stod.

Läs mer: Vita Huset anklagar medierna för att ljuga om installationen

Bilden som New York Times twittrade ut föreställde en jämförelse mellan Trumps installation 2017 och Obamas första installation 2009, som på bilden ovan. Foto: Skärmdump / Twitter

Faktakollade siffrorna

Dagen avslutades med att hans nytillsatte pressekreterare utlyste sin första pressträff med journalisterna i Vita Huset och där slog fast att medier spridit en bild i sociala medier som ”beskurits avsiktligt för att minimera den enorma mängd supportrar som samlats på National Mall”.

Grafik: Här är Trumps viktigaste spelare

Det finns inga officiella siffror på hur många som närvarade vid installationen, något Spicer själv påpekade under samma pressträff. De siffror som finns att titta på är bland annat hur många som åkte tunnelbana i centrala Washington under installations-dagen. Enligt myndigheterna var den siffran över 200.000 fler år 2009 vid Obamas installation.

Enligt Spicers siffror, som enligt CNN:s faktakontroll är felaktiga, hade istället nästan 100.000 fler åkt tunnelbaka för att se Donald Trump. 

– Detta var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Både på plats och runtom i världen. Punkt, sa pressekreterare Sean Spicer.

”Vi känner oss tvungna att rensa luften”

Sedan dess har paneler och experter ägnat timmar åt att debattera publiksiffran, och det faktum att en nytillträdd pressekreterare skickats ut framför kamerorna för att ge ett uttalande som många menar är totalt felaktigt. 

När Kellyanne Conway i dag konfronteras med uttalandet säger hon att det inte finns något sätt att bevisa hur många som närvarade. Programledaren Chuck Todd frågar vilket motiv Vita Huset hade till vad han kallar en ”löjlig vridning av publikstorleken”.

– Det är inte ditt jobb att kalla saker som sägs av vår pressekreterare och vår president för löjliga. Det är inte ditt jobb, säger Conway. 

Todd svarar: 

– Kan du vara snäll och svara på frågan, varför gjorde han det? Du har inte svarat på det, det är bara en fråga. 

– Jag kan svara på det här sättet. Tänk på vad du just har sagt till dina tittare. Det är anledningen till att vi känner oss tvungna att gå ut och rensa luften och lägga fram alternativa fakta, svarar Kellyanne Conway. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet