Donald Trump. Foto: TT

Hotet: Röstar ni emot oss tar vi bort stödet till er

Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar med att ta bort det ekonomiska stödet till de länder i FN:s generalförsamling som stödjer förslaget att stoppa beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, skriver Reuters.

Inför generalförsamlingens omröstning imorgon uttalar sig nu Donald Trump om saken:

– De tar hundratals miljoner och till och med miljarder dollar, och sedan röstar de emot oss. Men vi får se vilka som röstar. Låt dem rösta emot oss. Vi kommer spara mycket pengar. Vi bryr oss inte, sa Donald Trump till reportrar i Vita Huset enligt Reuters.

I måndags röstade FN:s säkerhetsråd om en resolution med innebörden att alla beslut om Jerusalems status är ogiltiga och måste upphävas. Som väntat använde USA då sitt veto och blockerade resolutionen.

Nämnde inte USA

De övriga 14 medlemsländerna, däribland Sverige, röstade för den. Resolutionen, som lagts fram av Egypten, nämnde inte specifikt USA.

FN:s generalförsamling med sina 193 medlemsländer håller ett ovanligt specialmöte på torsdagen efter en begäran från arabländer och länder med muslimsk majoritetsbefolkning med anledning av USA:s kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Fakta: Omstridd stad

Visa

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. ”Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad”, står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om ”nationell säkerhet” kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet