Donald Trump under en av sina dagliga presskonferenser om coronapandemin i USA. Foto: Alex Brandon/TT

ANALYS: The Trump show – nu kan pandemin säkra hans andra mandatperiod

Publicerad
Analys ·

Mitt i allt mörker har Donald Trump gjort coronakrisen till sin scen. Under oändligt långa presskonferenser talar han dagligen till det amerikanska folket om allvaret med smittan och allt viktigt som han uppnått som landets ledare. Och USA lyssnar.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Det är en ny världsordning och plötsligt ställer USA klockan efter Vita Husets dagliga uppdatering om coronaviruset.

Länge förnekade Donald Trump allvaret i situationen. Han pekade flera gånger på att viruset var en bluff, på plats i Davos under Världsekonomiskt forum i januari berättade presidenten för omvärlden att USA hade total kontroll över läget och under ett besök i Atlanta påstod Trump att alla som ville kunde testa sig. Något som inte ens stämmer i dag.

Coronapandemin

Vägen fram mot sanningen var krokig, men så har det ju sett ut i många länder. Nu gör Donald Trump det han är bäst på: kommunicerar. Och det går hem.

Varför stiger Trumps popularitetssiffror?

Donald Trump har den senaste tiden, på många sätt, stigit fram som en kraftfull ledare i de här svåra tiderna.

Visst, Trump fortsätter med ilskna utfall mot reportrar och politiska motståndare, men han inger lite hopp i den här svåra situationen. Även om allt han säger inte stämmer överens med sanningen. Han anses av många också vara en ledare som fattar svåra men för nationen viktiga beslut.

Nu prioriterar han tydligt säkerheten före ekonomin, något opinionen uppskattar. Varje dag talar han inför en mångmiljonpublik, när han redogör för läget i landet. Många tycks hoppas att de positiva löftena stämmer, att kampen mot viruset kommer att vinnas och ekonomin gå mot en aldrig tidigare skådat vändning, när väl viruset är under kontroll.

Kritiska guvernörerna

Den relation som Donald Trump nu bygger upp till gamla och nya anhängare kan bli avgörande om en valrörelse kan komma igång till hösten. Det var länge ekonomin och den rekordlåga arbetslösheten som skulle säkra Trumps andra mandatperiod, men nu är prognoserna nattsvarta och Trump tvingas gödsla med federala medel för att hålla amerikanska familjer borta från hemlöshet.

Det finns samtidigt en klar fara för Donald Trump att koppla sin politiska framtid till den nationella räddningsinsatsen.

Den federala myndighetens roll som den samordnande kraften ser inte ut att fungera. Vittnesmålen kommer från desperata guvernörer, både demokrater och republikaner, runt om i landet.

Bristen på skyddsutrustning för personal och respiratorer är akut och kan kosta många människoliv. Vita Huset hävdar däremot att många guvernörer överdriver och dessutom håller hemliga lager av utrustning. Det här har skapat samarbetsproblem och stora kostnader.

Priserna rusar när 50 delstater och federala myndigheter slåss om att köpa utrustning från samma leverantörer. En situation som kan bli allvarlig för Donald Trump om många människor och vårdpersonal dör på grund av brist på rätt utrustning.

Joe – who?

Demokraterna har förstås hamnat helt i skuggan av Donald Trump. Allt tyder på att Joe Biden blir den som utmanar Trump i valet i november. Men Biden når inte ut i det här krisläget.

Ingen orkar fundera över partipolitik eller valrörelsen och Joe Biden sitter isolerad i sitt hem i Delaware och försöker att ha synpunkter – men ingen ställer klockorna efter Biden.

De kommande veckorna kan bli de svåraste i USA:s moderna historia, men också en period som kan säkra Donald Trumps andra mandatperiod.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet