Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cassidy Hutchinson vittnar inför utskottet som utreder Donald Trumps inblandning i stormningen av kapitolium 6 januari 2021. Foto: AFP/TT

Trump ska ha känt till att anhängare var beväpnade

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump visste om att supportrar var beväpnade – och insisterade på att personligen leda folkmassan till Capitolium.

Det vittnade en tidigare medarbetare om i nya utfrågningar om vad som ledde fram till stormningen av USA:s kongressbyggnad 6 januari 2021.

Vittnet Cassidy Hutchinson arbetade vid tidpunkten som medhjälpare åt Vita husets dåvarande stabschef Mark Meadows. När hon frågades ut av kongressen på tisdagen avslöjade hon nya graverande detaljer om Donald Trumps handlingar den 6 januari.

Under ed berättade hon att presidenten visste om att en del av hans anhängare bar vapen. Trots varningar från säkerhetstjänsten om att det kunde uppstå våldsamheter ska Trump ha beordrat att vapendetektorer skulle tas bort från området där han skulle tala i Washington D.C.

– Han var arg för att beväpnade supportrar inte släpptes in, sa Hutchinson som ska ha överhört Trump säga något i stil med att han inte brydde sig om att de hade vapen och inte var där för att skada honom.

Försökte ta ratten

Trump själv avfärdar vittnesmålet och kallar Hutchinson för ”en total bluff”, på sin nya sociala medier-plattform.

Enligt vittnet ska Trump ha insisterat på att följa med sina anhängare när de tågade mot Kapitolium. När han fick förklarat för sig att det inte var säkert och att han måste återvända till Vita huset ska han ha blivit väldigt arg, och försökt greppa tag i ratten på presidentbilen.

”Jag är för fan president, ta mig till Capitolium nu”, ska Trump ha sagt enligt Hutchinson.

Oro före attacken

Redan dagarna före upploppet uppges medarbetare i Vita huset ha oroat sig för att för att Trump skulle bryta mot lagen genom att försöka stoppa kongressförfarandet 6 januari. När medarbetare och familjemedlemmar under stormningen bad presidenten uppmana anhängarna att avstå vägrade han.

När upprorsmakarna sedan skanderade att vice presidenten Mike Pence skulle hängas ska Trump, enligt Hutchinsons vittnesmål, sagt att ”han förtjänade det”. Ungefär samtidigt twittrade han om att Pence inte ”hade mod att göra det som behövde göras”, skriver Washington Post. Under stormningen ska Pence ha befunnit sig inom tolv meter från upprorsmakarna, skriver skriver New York Times.

När våldsamheterna sedan upphört ska Trump, enligt Hutchinson, stått fast vid sitt stöd till dem.

– Han tyckte inte att de gjorde något fel, summerar hon Trumps inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.